NavMenu

Sindikat zaposlenih u nauci najavio protest za 23. novembar

Izvor: Beta Četvrtak, 19.11.2015. 17:13
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: wavebreakmedia/shutterstock.com)Ilustracija
Sindikat zaposlenih u nauci najavio je da će u ponedeljak, 23. novembra 2015. održati protest u Beogradu na kom će zatražiti od premijera Srbije Aleksandra Vučića da smeni ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđana Verbića, jer "u svom resoru ne prepoznaje nauku".

- Naučnici u Srbiji su već dosta dugo nezadovoljni svojim statusom. Naš glavni problem je u projektnom finansiranju, jer to finansiranje podrazumeva da naučni radnici imaju tretman honorarnih radnika, iako smo svi zaposleni i radimo u skladu sa Zakonom o radu - rekla je predsednica Sindikata Đurđica Jovović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ona je navela da će Sindikat, koji im oko 3.000 članova, tražiti i smenu državne sekretarke za nauku Vere Dondur, da se izjednači status istraživača sa nastavnim osobljem u visokom obrazovanju, kao i normativno regulisanje statusa nauke u Srbiji.

- Mi smo svesni da je to dug proces. Ako već godinama to tražimo da se to reši i imamo stalno obećanja da će se to rešiti, valjda je krajnje vreme da to počne da se radi. Očigledno da za to na čelu Ministarstva treba da sedi osoba sa dovoljno znanja, dovoljno sposobnosti da se to realizuje - dodala je Jovović.

Prema njenim rečima, praksa govori da u poslednjih 10 godina na čelu Ministarstva prosvete nije bio niko ko je sposoban to da uradi.

- U odnosu na 2013. godinu, kada smo poslednji put bili na ulicama, u našim zahtevima je promenjeno samo ime ministra - rekla je predsednica sindikata.

Jovović je kazala i da u novoj strategiji nauke za 2016. godinu ne piše da će se za nauku izdvajati 1%, a da konačnu verziju novog Zakona o naučnoistraživačkoj oblasti niko nije video.

Ona je upitala i zašto u resoru koji je zajednički za zaposlene u prosveti i nauci samo nauka nema potpisan kolektivni ugovor i dodala da su ministru Verbiću nekoliko puta davali predlog kolektivnog ugovora.

- Na naše pitanje kako će da izgleda budžet za 2016. godinu, dobili smo odgovor da se čeka da se raspiše kvota. Ako budžet bude isti kao za 2015. naše pitanje Verbiću je da li to znači da nećemo uključivati mlade istraživače u projekte, ili ako budemo uključali da ćemo morati da smanjujemo plate - rekla je predsednica Sindikata zaposlenih u nauci.

Protest je zakazan za ponedeljak u 11 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.