NavMenu

Med kao pekmez - Tim kompanije "Aza" napravio "medi" koji po strukturi najviše liči na džem ili marmeladu

Izvor: Novosti Sreda, 04.11.2015. 14:18
Komentari
Podeli
(Foto: aza.rs)
Svako se bar jednom "borio" sa medom koji "nezaustavljivo" teče sa kašike, ili sa teglom, u kojoj se med ušećerio do čvrstine "betona". Ovaj problem prvi je uspešno rešio tim šestoro stručnjaka - inženjera i tehnologa kompanije "Aza" iz Starih Ledinaca, kod Novog Sada, koja se otkupom, pakovanjem i preradom meda bavi od 2003. godine i na tržište godišnje plasira oko 800 tona ovog pčelinjeg proizvoda.

Njihov med, koji je dobio naziv "medi" i koji po svojoj strukturi najviše liči na džem ili marmeladu, kako objašnjava Zoran Đurđevac, osnivač ove firme u kojoj trenutno radi dvadesetak ljudi i član inovatorske ekipe, nije izgubio ništa od prirodnih svojstava, a njegove karakteristike potvrdile su eminentne laboratorije.

- Posle nekoliko godina uspeli smo da proizvedemo "medi" bez upotrebe "hemije", već samo uz prirodne dodatke - ponosan je Đurđevac. - Naš med, koji smo obogatili prirodnim sastojkom - pektinom, kao i C vitaminom, jednostavno, ne menja svojstva promenom temperature. Ne "beži" sa kašike, ali i ne kristalizuje se.

Samim tim, dodaje Đurđevac, postao je pogodan za upotrebu u raznim pekarskim proizvodima.

- Proces rada na "novom" medu pratila je i izrada specijalnih alata i mašina, kako bi se proizvod pojavio na tržištu - objašnjava naš sagovornik.

Zapošljavanje

Ukoliko ovaj naš novi proizvod naiđe na pozitivan odgovor tržišta, planiramo i da povećamo broj zaposlenih - najavljuje Đurđevac.
- Na novoj liniji, kako smo procenili, mogli bismo da uposlimo još najmanje pet radnika. Ako potražnja bude veća, biće i više posla...
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.