NavMenu

Investicija za Ski centar "Brezovica" na čekanju - Francuzi kasne sa završnim planom i bankarskim garancijama

Izvor: B92 Ponedeljak, 02.11.2015. 09:44
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: IM_photo/shutterstock.com)Ilustracija
Francuski konzorcijum koji planira da investira u Ski centar "Brezovica" još nije dostavio završni plan i bankarske garancije iako je imao rok šest meseci.

Ukoliko bi se investitor povukao, Ski centar "Brezovica" vratio bi se u ruke kosovskoj agenciji za privatizaciju.

Iz Prištine poručuju da Beograd nema pravo da utiče na planove Prištine, da od Brezovice napravi najsavremeniji Ski centar na Balkanu.

Prva faza eksproprijacije Ski centra "Brezovica" po odluci kosovske vlade je počela, međutim Srbi sa Brezovice strahuju da će im imovina biti otkupljena i preći u ruke vlade u Prištini, a da će investitor odustati od gradnje.

Naime rok francuskom konzorcijumu da dostavi bankarske garancije vladi Kosova istekao je još pre dve nedelje.

- Ukoliko se dogodi da se potencijalni investitor povuče, automatski bi eksproprijacija trebala da bude povučena - kaže Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice

Zbog eksproprijacije Brezovice, Beograd najavljuje međunarodnu tužbu, jer "Skijališta Srbije" polažu pravo nad ski centrom, dok u Prištini tvrde da je Brezovica vlasništvo Kosova.

Planovi francuske kompanije su da sruši ski centar, sagradi novi i uloži više od 400 mil EUR. Mnogi Srbi iz Štrpca sa tim se ne slažu. Stanovnici Sirinićke Župe ocenjuju da ključ u rukama drži gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić koji može da uloži veto i spreči eksproprijaciju.

- Njemu je zapala ta nezahvalna uloga, ali sam je birao takvu ulogu da može da uloži veto na odluku o preuzimanju Ski centra "Brezovica", on kao neko ko je ucenjen od strane Prištine ne može da to uradi - kaže Zvonko Mihajlović bivši predsednik Opštine Štrpce.

Od gradonačelnika nismo uspeli da dobijemo izjavu, a u očekivanju konačnog raspleta, na Brezovici su uveliko pripreme za predstojeću zimsku sezonu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.