NavMenu

EPS nabavlja opremu vrednu 4,88 mil EUR za površinski kop "Tamnava-Zapadno polje"

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.10.2015. 12:39
Komentari
Podeli
"Elektroprivreda Srbije" potpisala je danas sa kompanijom ABB ugovor o nabavci hardvera i softvera za sistem upravljanja kvalitetom uglja na površinskom kopu "Tamnava-Zapadno polje". Ugovor vredan 4,88 mil EUR, koji je deo projekta "Energetska efikasnost primenom ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja", potpisali su u Rudarskom basenu "Kolubara" Aleksandar Obradović, direktor EPS-a, i predstavnici kompanije ABB - Frank Šamer (Frank Schamer), direktor za rudarske sisteme, i Tomas Gracke (Tomas Gratzke), direktor prodaje.

Projekat se finansira iz kredita Nemačke razvojne banke (KfW) od 65 mil EUR i uticaće na poboljšanje uslova životne sredine u Srbiji. Korist od uvođenja sistema za upravljanje kvalitetom uglja, na ugljenokopu koji je pretrpeo najveću štetu u prošlogodišnjim poplavama, videće se kroz smanjenje gubitaka u otkopavanju uglja i veću iskorišćenost ležišta, ujednačen kvalitet uglja i smanjenje emisije štetnih gasova iz elektrana.

- Ulaganjem u projekte poput ovog EPS dokazuje da je efikasna i odgovorna kompanija. Brinemo o zaštiti životne sredine, sopstvenim resursima, povećavamo efikasnost našeg sistema i time doprinosimo unapređenju poslovanja EPS-a - rekao je Aleksandar Obradović, direktor "Elektroprivrede Srbije".

Frank Šamer, direktor za rudarske sisteme u kompaniji ABB, naglasio je da ova kompanija posluje u Srbiji već 15 godina, kao i da će u projektu učestovati inženjeri iz Nemačke i Srbije. On je rekao i da je uveren da će realizacijom ovog projekta doprineti unapređenju rada kako bi kop "Tamnava-Zapadno polje" postao jedan od najmodernijih.

Primena ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja deo je šireg projekta unapređenja zaštite životne sredine u RB "Kolubara", ukupne vrednosti 181 mil EUR. Pored KfW banke, projekat se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 80 mil EUR, bespovratna pomoć Vlade Nemačke iznosi 9 mil EUR, dok 27 mil EUR obezbeđuje EPS.

Rezultat će biti smanjenje emisije štetnih materija, kao i ušteda uglja i tečnog goriva. Zbirne godišnje uštede na nivou proizvodnje uglja i energije procenjene su na oko 26 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.