NavMenu

Online najčešće kupujemo odeću i nakit - Kupce brinu visoka cena isporuke i varljive informacije o proizvodima

Izvor: kurir Četvrtak, 29.10.2015. 11:24
Komentari
Podeli
(Foto: Nagy-Bagoly Arpad/shutterstock.com)
Oko polovine ljudi u Srbiji koji kupuju preko interneta prošle godine potrošilo je između 10.001 i 50.000 dinara, pokazala je anketa agencije "Gemius". Odmah iza ove grupe su oni koji su potrošili do 10.000 dinara dok je 16% anketiranih u internet radnjama ostavilo više od 50.000 dinara.

Anketa je pokazala da ispitanici na internetu najviše tragaju za proizvodima i brendovima koje žele kupiti, onda da upoređuju cene različitih proizvoda i usluga, a na kraju internet koriste zbog traganja za prodavnicama i radnjama koje žele da posete uživo.

Zanimljivo je da onlajn kupci najviše vole da koriste internet prodavnice koje su direktno vezane za e-trgovinu a tek onda one na kojima se kupuje aukcijama. Treća grupa su sajtovi sa spiskovima prodavnica a najmanje se kupuje preko portala koji poseduju kupone.

Pet najvažnijih razloga zašto su ispitanici kupili nešto na internetu su kućna isporuka, lakše upoređivanje svega ponuđenog, nema potrebe za putovanjem do prodavnice, bolje cene nego u običnim prodavnicama i što se onlajn prodavnice nikad ne zatvaraju.

S druge strane, ispitanici kao prepreke za kupovine na internetu spominju isporuku koja košta previše, varljive informacije, dobijeni proizvod ne odgovara onome što su očekivali, probleme sa garancijom i da isporuka traje predugo.

Što se tiče proizvoda najčešće se kupuju odeća, nakit i knjige, pa onda filmovi, muzika, tehnički uređaji, sportska oprema, kompjuterski i sličan hardver.

Jedan od važnih informacija za trgovce može biti i to da 43% ispitanika planira u budućnosti da poveća svoju internet kupovinu u narednoj godini dok 35% ispitanih planira da ostane na istom nivou kupovine. Tek oko petine ispitanika priznaje da će se njihova internet potrošnja smanjiti u narednih godinu dana.

Korisnici smatraju da su najpouzdaniji načini plaćanja pouzećem, onda onlajn transferom sa bankovnog računa kao i putem onlajn servisa za plaćanje.

Inače, 93% anketiranih odgovorilo je da internet koristi svaki dan a 6% barem nekoliko puta nedeljno. Većina njih koristi PC za povezivanje na internet, polovina mobilni telefon, dok 12% koristi tablet.

Zanimljivo je da polovina mobilnih korisnika, koji istovremeno kupuju onlajn, ne troše novac na kupovine putem mobilnog telefona. Oko 36% potroši do 1.000 dinara a 20% od 1.001 do 10.000 dinara.

Korisnici smatraju da je najsigurnija opcija plaćanja putem mobilnog telefona preko SMS-a i to 42%. Nakon toga korisnici vole da novac trasferišu sa bankovnog računa putem pretraživača ili aplikacije, kao i da koriste servise za plaćanje putem interneta.

Što se tiče tablet računara, više od polovine korisnika koji vrše internet kupovine, ne troše novac za kupovinu preko ovih uređaja. Njihovi korisnici najčešće pretražuju prodavnice koje žele da posete, koriste onlajn mape ili aplikacije da bi stigli do određenog mesta i upoređuju cene određenih proizvoda. Najpouzdaniji način plaćanja, smatraju korisnici tablet računara, jeste bankovni transfer.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.