NavMenu

Deficit Srbije na kraju septembra 34,3 milijarde dinara

Izvor: Tanjug Utorak, 27.10.2015. 12:33
Komentari
Podeli
(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Deficit budžeta Srbije na kraju septembra iznosio je 34,3 milijarde dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija. Zajedno sa rashodima za projektne zajmove koji nisu deo budžeta, ali pripadaju nivou Republike, deficit budžeta iznosi 46,8 milijardi dinara.

U septembru su ostvareni prihodi u iznosu od 80,6 milijardi dinara, a rashodi od 84 milijarde dinara, što je rezultiralo mesečnim deficitom u iznosu od 3,4 milijarde dinara. Poreski prihodi u septembru iznosili su 65,4 milijarde dinara. U odnosu na avgust, kako je navedeno, nema značajnijih varijacija u visini poreskih prihoda osim sezonski blago povećanih prihoda od akciza na cigarete.

Što se tiče PDV-a, ukupan iznos je ostao skoro nepromenjen, samo je došlo do blagih izmena u strukturi između domaće i uvozne komponente. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 14,4 milijarde dinara, od čega se 2,7 milijardi dinara odnosi na premiju po osnovu reotvaranja emisije obveznica.

EMS je, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, uplatio dobit od 1,5 milijardi dinara, "Aerodrom Nikola Tesla" međudividendu u iznosu od 0,5 milijardi dinara, a Agencija za osiguranje depozita 1,2 milijardi dinara po osnovu naplaćenih potraživanja budžeta.

Rashodi su bili na nešto višem nivou nego prethodnog meseca, s tim što su izdaci za otplatu kamata bili znatno viši, a rashodi za kapitalne izdatke i ostale kategorije rashoda nešto niži. Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (Fond PIO, RFZO, NSZ i fond SOVO) iznosili su 20,6 milijardi dinara, a najveći deo se odnosi na transfer za penzije u iznosu od 17,3 milijarde dinara. Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,5 milijarde dinara.

Na nivou opšte države u periodu januar - septembar zabeležen je deficit u iznosu od 51,1 milijardi dinara, dok je deficit u septembru iznosio sedam milijardi dinara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Firma Toplica Green Energy planira gradnju solarne elektrane kod Kuršumlije

Opština Kuršumlija objavila je javni poziv za prezentaciju urbanističkog projekta za potrebe urbanističko-arhitektonske razrade lokacije solarne elektrane Vrševac 1. Investitor je kompanija Toplica Green Energy doo iz Kuršumlije. Ukupna površina parcele koja je obuhvaćena projektom iznosi 13.649,22 m², koja je, kako se navodi, poljoprivredno zemljište - pašnjak 5. klase, u privatnoj svojini investitora, na kome ne postoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.