NavMenu

Kozji sir sa plesnima i čubrom u hrastovoj kori - Nadaleko poznat proizvod poljoprivrednog domaćinstva Budimirović

Izvor: eKapija Utorak, 27.10.2015. 15:51
Komentari
Podeli

Momčilo Budimirović (Foto: Sead Saitovic)Momčilo Budimirović
Kozji sir koji proizvodi poljoprivredno domaćinstvo Budimirović iz Glušaca jedan je od brendova opštine Bogatić, a taj status stekao je kvalitetom koji je potvrđen priznanjima osvojenim na sajmovima hrane i pića u Srbiji i u inostranstvu.

Momčilo Budimirović, nekada profesor u Višoj poljoprivrednoj školi u Šapcu, u proizvodnji kozjeg sira našao je, kako kaže, način da ispuni svoje penzionerske dane. To što ima 71 godina ne ometa ga da proizvodi kozji sir koji je nadaleko poznat po svom kvalitetu, o čemu svedoči i to što deo njegovih proizvoda obično bude namenjen ruskim kupcima.

Trenutno ima oko 50 koza od čijeg mleka proizvodi sir, a moglo bi se, kako kaže, proizvesti i prodati i mnogo više kozjeg sira kada bi neko od mlađih hteo da se angažuje i uključi u proizvodnju.

- Bilo je reči o tome da to učinimo ozbiljnijim, međutim, vreme prolazi, ja starim, niko mlađi ne želi da se uključi, a kada bi bilo suprotno, ni Evropa nam ne bila daleko. Ovom zemljom Srbijom reka para prolazi, treba da se sagnemo i da uzmemo, a mi nećemo da se sagnemo. Za ovo što proizvodim ima interesovanja i potražnje, prosto ne možemo da stignemo da proizvedemo dovoljno. Mi imamo skromnu proizvodnju, 10 do 12 kilograma dnevno. Mogla bi da se tu napravi jedna dobra farma, jedna mlekara, koja bi barem 10 puta više radila i to bi onda bilo ono pravo – kaže Budimirović za "eKapiju".

Osnovni proizvod poljoprivrednog domaćinstva Budimirović je, kako objašnjava, kozji sir i čubrom u hrastovoj kori sa plesnima, a kasnije je to oplemenjeno i tartufima što je, po njegovim rečima, "vrh u proizvodnji kozjeg sira".

(Foto: Sead Saitovic)

- Još niko nije rekao ništa što ne bi išlo za onim da se sve govori u superlativu kada je reč o kvalitetu tog sira. Pitaju ima li još i traže još... - ističe Budimirović i dodaje da njegov kozji sir sa tartufima posebno vole Rusi koji borave u Srbiji.

Cena koluta njegovog kozjeg sira, teškog oko pola kilograma, iznosi 1.800 dinara, a kada se radi o kozjem siru sa tartufima, tu, kako kaže, nema jasno određene cene jer ona zavisi od cene tartufa koji se koriste za sir, a beli tartufi za sir, po njegovim rečima, mogu koštati od 800 do 2.000 EUR po kilogramu.

Govoreći o planovima i očekivanjima, Budimirović kaže da mu je najvažnije da sačuva svoje zdravlje, jer "ako sačuvam zdravlje, biće i sira".

Na pitanje o učestvovanju na sajmovima, Budimirović kaže da stalno posećuje Sajam etno hrane i pića u Beogradu, gde je 2013. godine njegov sir bio pobednik u kategoriji mlečnih proizvoda i ukupni pobednik sajma. Dodaje da je njegov sir bio pobednik 2008. godine na sajmovima u Moskvi i u Briselu.

- Ima već jedno 6 do 7 godina otkako proizvodimo sir u ovom nivou kvaliteta. Inače, muke su to bile. Samo zahvaljujući suludoj upornosti i želji da se napravi neki naš proizvod koji će vredeti u svetu...i posrećilo se – zaključuje Budimirović.

S.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.