NavMenu

Komšijska saradnja za zaradu bez granica - CEFTA sporazum podstiče trgovinske veze Srbije sa zemljama iz regiona

Izvor: RTS Ponedeljak, 26.10.2015. 11:51
Komentari
Podeli

(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Srbija je najveći izvoznik u zemlje CEFTA sporazuma, a to su uglavnom bivše jugoslovenske republike, zatim Moldavija i Albanija. U članstvu CEFTA su bile i komšije kojima je ta bescarinska unija bila odlična priprema za prijem u EU. Naš region je sada preplavljen investicijama ili robom iz zemalja regiona, pa je otuda njegova stabilnost ključna za privredni rast.

Nakon raspada nekadašnje SFR Jugoslavije, ponovno povezivanje ekonomskih veza trajalo je skoro dve decenije, pa sada imamo slovenačke menadžere u hrvatskim kompanijama koje rade u Srbiji i obratno. Takođe, mnogi proizvodi namenjeni svetskom tržištu sadrže sirovine iz republika bivše Jugoslavije.

U to se uverila i ekipa novinara, koji su posetili Izolu u Sloveniji, gde se proizvode paštete u hrvatskoj firmi za treća tržišta.

Andrea Balenčak, tehnolog fabrike "Argeta" za Sloveniju i BiH kaže da se nekoliko sirovina dobija iz regiona, sojino brašno iz Srbije, kokoške iz Italije i Slovenije.

Sporazum CEFTA o bescarinskoj trgovini doprinosi da ta saradnja još više ojača. Srbija ostvaruje višak u toj razmeni, a preko fabrika u Sloveniji i Hrvatskoj posredno naše sirovine se ugrađuju ili izvoze u ceo svet.

Predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić kaže da je to važno pitanje jer svi potpisnici sporazuma nastoje da privuku što je moguće više investicija.

- Primera radi, moguće je da kupite vino u rinfuzi u Makedoniji, Hrvatskoj i ovde napravite, flaširate, brendirate i to se tretira kao proizvod iz Srbije koji može da ide na tržište potpisnica - kaže Miletić.


Ako smo dobre komšije, onda bismo se uz zajedničku kafu lakše dogovarali. Međutim i to tržište je različito regulisano u regionu, pa najveći proizvođači predlažu uvođenje akciznih markica jer je to u Bosni prepolovilo sivu ekonomiju.

- Tržište kafe u Srbiji je veliko 28,29 hiljada tona. Mi procenjujemo da 10% kafe u Srbiju ulazi na crno i sa aspekta naših davanja i uplata u proračun Srbije, akcize i carine iznose oko 12 mil EUR godišnje - objašnjava Andrej Bele, direktor grupacije kafe kompanije "Atlantic grupa".

CEFTA sporazum zamenjuje 32 bilateralna sporazuma sa zemljama članicama i odnosi se na slobodan protok robe, javne nabavke, zaštitu intelektualne svojine.

Međutim, najveći problem su povremene tehničke i vancarinske barijere koje sapliću naš izvoz poput brašna u Makedoniju ili lekova u Albaniju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.