NavMenu

Moguće nove kanadske investicije u RTB "Bor"

Izvor: Tanjug Sreda, 21.10.2015. 09:15
Komentari
Podeli

RTB Bor (Foto: rtb.rs)RTB Bor
Ambasador Kanade u Srbiji Filip Pinington (Philip Pinnington) posetio je u utorak (20. oktobar 2015.) Rudarsko-topioničarski basen Bor i novu topionicu bakra koja je građena uz kanadsku pomoć i pomoć Vlade Srbije, ističući da postoji potencijal i za nove investicije.

Nova topionica od 1. novembra proizvodiće 240 tona anodnonog bakra dnevno i savremenom tehnologijom omogućiti smanjenje emisije štetnih gasova.

- Posetio sam kontrolnu sobu i video da se odatle upravlja mnogim kompleksnim procesima koji se odvijaju u novoj topionici. Impresioniran sam, a to je, na neki nacin, pohvala svima koji su učestvovali u njenoj izgradnji. Ne samo kanadskoj i finskoj kompaniji, nego i mnogim malim firmama koje su bile podizvođači radova - rekao je Pinington.

- Kanada je zemlja rudarstva, na ovim prostorima smo već prisutni, jer puno kanadskih kompanija ovde radi u oblasti rudarstva, od geologije do samog rudarenja, pa sam siguran da će biti i novih investicija. Jer, potencijal postoji - izjavio je kanadski ambasador nakon razgledanja novih metalurških pogona u Boru.

Vreme uhodavanja radnih parametara, ugovorom definisano na devet meseci, ističe prvog novembra i tada počinje period dokazivanja, podsetio je ambasador.

Pošto fleš-smelting tehnologija zahteva visok kapacitet zbog smanjenja troškova i većeg iskorišćenja bakra i sumpor-dioksida, nova topionica od prvog novembra treba da pretapa 53 tone suvog koncentrata na sat ili 1.245 tona dnevno, kao i da proizvodi 240 tona anodnog bakra na dan. Pritom ce emisija i imisija štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu biti ispod zakonom propisanih vrednosti, uz istovremeno iskorišcenje sumpor-dioksida i bakra od 98%.

Direktor RTB "Bor" Blagoje Spaskovski istakao je da u minulih pet-šest godina niko u Srbiji nije dobio tako veliku investiciju kao što je dobio Bor.

- Prvog novembra počinje dokazni period i tada će koncentracija sumpor-dioksida pasti na manje od 125 pipiema, odnosno zagadenje će biti triput manje od onoga što propisuje Evropska unija. Tehnologija je uspela, a to ćemo u dokaznom periodu i pokazati. Za nekoliko dana završavamo topljenje hladnog materijala, koji se u toku uhodavanja javlja u novoj topionici, što je uobicajno. Njega još uvek topimo u staroj topionici - objasnio je Spaskovski.


Naglašavajući da će nebo nad Borom tada biti čistije nego ono iznad finskog grada Harjavalta, Spaskovski je podvukao da Bor i RTB Bor u ovom trenutku nemaju većeg prijatelja od Kanade, države koja je obezbedila kredit za finansiranje izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline i ucestvovala u izvodenju projekta do kraja.

Novu topionicu i fabriku sumporne kiseline gradili su kanadski "SNC Lavalin" i njegov podizvođač, ujedno i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije "Otokumpu", finska kompanija "Outotec".

Nadzor nad poslovima koje su nosili Kanađani i Finci, ali i svim lokalnim radovima koji su bili povereni kompaniji "Energoprojekt", obavio je Građevinski fakultet iz Beograda. Za izgradnju novih pirometalurških postrojenja u Boru utrošen je 251 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

21.04.2024.  |  Vesti

Sporazum sa MMF-om biće produžen na još najmanje dve godine

21.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.