NavMenu

Počela izgradnja elektrane na biomasu u Kruševcu - Italijanski "Building Energy" ulaže 27 mil EUR

Izvor: Blic Sreda, 14.10.2015. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Suzana Obradović)
Predstavnici italijanske kompanije "Building Energy" iz Milana i gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović položili su kamen temeljac za izgradnju elektrane na biomasu.

Vrednost investicije je 27 mil EUR. Italijanska kompanija obezbeđuje novac dok je učešće srpskog partnera - zemljište. Očekuje se da izgradnja elektrane na Jasičkom putu bude završena za 14 do 16 meseci, a početak rada je planiran za 2017. godinu.

- Elektrana će kao gorivo koristiti drvnu biomasu svih oblika i obezbeđivaće 4,8 mW elektične i 20 mW toplotne energije. Potpisivanjem ugovora sa "Gradskom toplanom" obezbedićemo Kruševljanima sigurno snabdevanje toplotnom energijom u toku grejne sezone dok će 4,8 mW električne energije biti distribuirano kroz sistem EPS-a preko podstanice u "Cepaku" - objasnio je Ivan Stajić, direktor "Building Energy 1".

Italijanska kompanija "Building Energy" je jedan od vodećih svetskih proizvođača energije iz obnovljivih izvora – biomase, Sunčeve energije, vetroparkova, hidroenergije...

- Ovaj projekat je veliki izazov za "Building Energy" i primer partnerstva privatne firme i dobre volje javnog sektora. "Building Energy" je prisutna u 26 zemalja u svetu, na četiri kontinenta, ali se prvi put partnerski projekat sa javnim sektorom realizuje u ovako kratkom vremenu - rekao je Fabricio Zago, vlasnik kompanije.

Zago i Dragi Nestorović su potpisali povelju "Poruka za budućnost" koja je ugrađena u temelj buduće elektrane.

- Biće ostvarene znatne uštede u potrošnji uglja, obezbeđena jeftinija toplotna energija, smanjene emisije gasova i približavanje ekološkim standardima Evropske unije. Kruševačka toplana biće prva u Srbiji koja koristi obnovljive izvore energije što će joj omogućiti da koristi dotacije države ali i Evropske unije – rekao je gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.