NavMenu

Valjaonica "Metalfer" preuzela deo topionice "Sirmium steel"

Izvor: RTV Petak, 09.10.2015. 12:15
Komentari
Podeli
Sremskomitrovačka valjaonica "Metalfer" obnovila je deo proizvodnje u topionici "Sirmium steel" i preuzela sedamdesetak radnika topionice. "Sirmium steel" je po veličini izvoza bio na 11. mestu u Srbiji, a sada je račun topionice u blokadi, dva objekta u Sremskoj Mitrovici i jedan u Rumi su pod hipotekom poslovnih banaka, većina direktora je podnela ostavke, italijanski vlasnik se ne pojavljuje mesecima pa se ovih dana očekuje i otvaranje stečajnog postupka nad kompanijom.

Kako je prestanak rada topionice doveo u pitanje i opstanak valjaonice sa 216 radnika, Kompanija "Metalfer" je preuzela 70 od 190 radnika topionice i obnovila deo proizvodnje čeličnih gredica koje su osnovna sirovina za rad valjaonice.

Na konferenciji za novinare u topionici, vlasnik "MetalFera" Branko Zečević je izjavio da će, za sada, topionica raditi samo za potrebe valjaonice.

- Za sada ćemo proizvoditi samo koliko je potrebno našoj valjaonici jer za to imamo tržište, a to je jedna smena u topionici. Da li će biti veće proizvodnje, ne zavisi od nas, nego od tržišta. Mi ne proizvodimo da bismo skladištili već da bismo prodavali. Moguće je da na proleće povećamo proizvodnju. Sada najvažnije da stabilizujemo proizvodnju na ovom niovu koji je minimalni za preživljavanje topionice - izjavio je Zečević i istakao da je "Metal fer" potpisao ugovore sa Elektroprivredom Srbije i "Srem gasom" o snabdevanju energetima i da ova kompanija uredno plaća svoje obaveze dobavljačima.

Zečević se posebno zahvalio gradskim vlastima u Sremskoj Mitrovici koji su se maksimalno angažovali u prevazilaženju nastale situacije.

- Da nije bilo angažovanja gradonačelnika Nedimovića, stala bi i proizvodnja u valjaonica i imali bismo zatvorene dve firme - naglasio je Zečević.

Gradonačelnik Branislav Nedimović je rekao da je sada, u dve firme sačuvano ukupno 286 radnih mesta, a da su drugi investitori u gradu izrazili želju da, prema kvalifikacijama, pokušaju da preuzmu radnike topionice koji nisu našli posao u valjaonici.

- Kako je "Sirmium steel" dužan gradu 12 miliona dinara po osnovu poreza na imovinu, mi smo sudu podneli zahtev za pokretanje stečajnog potupka u "Sirmijum steelu" a od Višeg javnog tužilaštva i Policijske uprave zatražili da utvrde šta se dešavalo u ovom preduzeću. Naš interes kao grada bio je da zaštitimo radna mesta, da sprečimo kriminal u Sremskoj Mitrovici i da odvojimo normalne investitore od onih koji su imali loše namere ili neznanje - rekao je Nedimović.

Da će "Sirmium steel" dobro prodrmati i velike bankarske i druge sisteme, govore i podaci da trenutna blokada računja premašuje iznos od 1,5 milijarde dinara, a da je samo za struju topionica Elektroprivredi dužna oko 4,5 mil EUR! Neki poverioci su uspeli da se upišu hipotekama drugog i trećeg reda, ali mnogi i nisu. Među poveriocima je i veći broj malih zanatlija i malih preduzeća iz Sremske Mitrovice, čija su potraživanja od 200 do 500 hiljada dinara što su za njih velike pare.

Kako stečajni upravnik još nije stigao u preduzeće, tokom dana je u objektu kraj topionice bilo je primetno čerupanje imovine pa su mnogi nezadovoljni poverioci pre dolaska stečajnog upravnika u kamione tovarili sve što je moglo da se skine i odnose, od nameštaja do klima uređaja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.