NavMenu

Multinacionalne kompanije bore se za litijum u Argentini - Nova groznica trese svet, ovog puta nije zlatna

Izvor: B92/Tanjug Nedelja, 04.10.2015. 17:30
Komentari
Podeli
Potražnja litijuma za baterije neprestano raste, a multinacionalne rudarske kompanije bore se oko prava na eksploataciju nalazišta ovog metala u Argentini. U toj zemlji se, zajedno sa Bolivijom i Čileom, nalazi 70% svetskih rezervi litijuma. Eksploatacija litijuma nije dozvoljena u Boliviji zbog protivljenja lokalnog stanovništva iz Salar de Ujunija, dok Čile više ne izdaje dozvole za nove koncesije.

- Argentina u pokrajinama Katamarka, Salta i Huhui raspolaže ogromnim količinama najkvalitetnijeg litijuma na svetu – izjavio je je AFP argentinski ministar rudarstva Horhe Majoral i dodao da je to mineral na koji Argentina jako računa. – Argentina leži na 128 miliona tona potencijalnog litijuma karbonata, vitalnog elementa za proizvodnju baterija.

U planinskom regionu Puna, u podnožiju Anda, leže pustinje soli iz kojih se dobija litijum, garant dugog trajanja baterija. U 2014. svetska potražnja litijuma iznosila je 170.000 tona litijum karbonata. Veliki broj američkih, japanskih i južnokorejskih kompanija već investira u proizvodnju litijuma u Argentini.

- Ne nameravamo da odobrimo sve potencijalne investicije u litijum. Svi mogući proizvođači automobila žele da prodru na argentinsko tržište – objasnio je Majoral.

Japanske kompanije "Toshiba" i "Mitsubishi", kao i južnokorejski "Posco" počeli su proizvodnju litijuma u pokrajini Huhi na granici sa Čileom i Bolovijom. Francuska grupacija "Eramet" otkrila je ogromno nalazište sa više od sedam miliona tona karbonata litijuma na tromeđi između Argentine, Bolivije i Čilea, u pokrajini Salta. Projekat "Erameta" još nije ušao u fazu proizvodnje, a procene su da će eksploatacija tog nalazišta, u koje će francuska kompanija uložiti 260 mil USD, trajati duže od 40 godina.

Očekuje se da će u nalazištu Santa Rosa Grande godišnja proizvodnja do 2019. biti oko 20.000 tona litijum karbonata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.