NavMenu

Beograd nudi investitorima 60 projekata za 10 mlrd EUR

Izvor: eKapija Utorak, 22.09.2015. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock)
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da je Grad Beograd pripremio više od 60 projekata vrednosti od više od 10 mlrd EUR koje će predstaviti potencijalnim investitiorima.

On je na "Beogradskim investicionim danima" kazao da su to infrastrukturni projekti, direktne investicije i razvoj malih i srednjih preduzeća, što su "tri stuba razvoja" privrede glavnog grada.

Među projektima su upravljanja otpadom, izgradnja 16 podzemnih garaža, novih vrtića, nove autobuske stanice, privatizacija "Poljoprivredne korporacije Beograd" (PKB), "Beograd na vodi" i slobodne i privredne zone.

Dva tendera već su objavljena, od kojih se jedan tiče upravljanja otpadom i sređivanja deponije u Vinči, što predstavlja investiciju od oko 250 mil EUR, a drugi na razvoj javnog prevoza i ulaganja od oko 500 mil EUR u narednih deset godina.

– Ukoliko uspemo da budemo dovoljno brzi i efikasni, na jesen nas očekuju još četiri tendera za javno-privatno partnerstvo i to za izgradnju vrtića, zamenu dotrajalih liftova, podzemne garaže i javno osvetljenje – najavio je gradonačelnik i precizirao da za vrtiće ima spremnih 17 lokacija, da je potrebno zameniti oko šest hiljada dotrajalih liftova i da će se za početak tražiti partneri za pet podzemnih garaža.

Gradonačelnik je naglasio i da su za narednu godinu planirana četiri velika postrojenja za prečišćavanje vode, što je investicija procenjena na 150 mil EUR, pa čak i više, kao i izgradnja nove autobuske stanice u Novom Beogradu.

(Foto: chaoss/shutterstock.com)
Proširenje tramvajskog mosta, nastavak izgradnje obilaznice i južne tangente sa mostom kod Višnjice, svakako su deo ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, što predstavlja veliku razvojnu šansu, ali metro je ipak krajnji cilj, istakao je Siniša Mali.

– Izrada smart plana je u toku i na proleće sledeće godine biće završen i tada ćemo tačno znati kuda ide prva linija metroa i kako se uklapa u javni i ostali prevoz. Nadam se da bismo do kraja 2017. mogli da krenemo sa realizacijom uz traženje partnera. Vrednost ove investicije je oko dve milijarde evra – rekao je Mali.

Gradonačelnik je istakao i da je cilj grada da se u narednih deset do petnaest godina reši problem nedostajuće kanalizacije i vodovoda, za šta je prema procenama takođe potrebno oko 2 mlrd EUR.

Kad je reč o privatizacijama, za sada je izvesna privatizacija dela PKB-a, a plan grada jeste da bar još dve, tri firme koje su u njegovom vlasništvu naredne godine ponudi na prodaju. Gradonačelnik je podsetio i da Beograd ima registrovanih sto hiljada malih i srednjih preduzeća, te da je dovoljno da se ona podstaknu da zaposle bar jednog čoveka, nakon čega bi se broj ukupno zaposlenih povećao za sto hiljada.

- Jačanjem privrede Beograda jačamo i čitavu zemlju. Cilj svih projekata jeste da se ulaže u Beograd i Srbiju, a mi ćemo s druge strane nastojati da budemo dobri domaćini i da sve potrebne dozvole i saglasnosti dajemo na vreme kako bi investitori što pre pokrenuli biznis ovde - kazao je Mali.

On je naglasio i da bi, ako je prošla godina bila godina poslovne konsolidacije, ova i naredna godina trebalo da budu godine investicija i realizacije novih projekata.

Gradonačelnik je ocenio da je veliki broj učesnika na "Beogradskim investicionim danima", iz preko 20 zemalja, dokaz da su Beograd i Srbija postali dobro mesto za investicije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.