NavMenu

Jevgenij Kasperski, osnivač i generalni direktor "Kaspersky Lab" - Harizmatični lovac na viruse

Izvor: eKapija Nedelja, 20.09.2015. 17:47
Komentari
Podeli
Jevgenij Kasperski (Foto: YouTube/screenshot)Jevgenij Kasperski
Jevgenij Valentinovič Kasperski (Kaspersky) počeo je da se bavi sajber bezbednošću slučajno, kada je njegov kompjuter 1989. godine napao tada poznati virus "Cascade". Njegovo obrazovanje iz kriptografije pomoglo mu je da analizira virus, razume ga i razvije alat za njegovo uklanjanje. Radoznalost i strast za kompjuterskom tehnologijom vodili su ga ka daljem istraživanju zloćudnih programa i razvijanju antivirusnih modula. Ova kolekcija alata postala je na kraju temelj kompanije "Kaspersky Lab" čija baza je danas jedna od najsveobuhvatnijih u svetu sajber bezbednosti i štiti sisteme od više od 100 miliona malicioznih programa.

Jevgenij Kasperski rođen je 1965. godine u Novorusijsku, tadašnjem delu Sovjetskog saveza. Još kao dete voleo je matematiku i sve što ima veze sa tehnikom, a dok je išao u školu pohađao je i dodatne časove matematike i fizike na specijalnom kursu Moskovskog instituta za fiziku i tehnologiju. Godine 1987. diplomira na Tehničkom fakultetu KGB akademije u Moskvi, koji je 1992. preimenovan u Institut za kriptografiju, telekomunikacije i kompjuterske nauke. Ovo je bila jedna od najboljih matematičkih škola na svetu u tom periodu, a jedan od sponzora smera koji je pohađao Kasperski bilo je Ministarstvo odbrane Sovjetskog Saveza.

Glavni predmet bio mu je matematički inženjering, ali se fokusirao i na kriptografiju i kompjuterske nauke. Upitan zbog čega nije krenuo tim putem, odgovorio je da "nije dovoljno pametan za kriptologa". Nakon raspada SSSR-a Kasperski se zaposlio u Centru za informacione tehnologije (JAMI), gde je počeo da okuplja tim istomišljenika, entuzijasta istraživača kako bi kreirao AVP Toolkit Pro antivirus program. Univerzitet u Hamburgu prepoznao je 1994. godine ovaj softver kao najefikasniji antivirus u svetu.

Kasperski je tada sa kolegama odlučio da je vreme da osnuju sopstvenu kompaniju. "Kaspersky Lab" je formiran 1997. godine, a Jevgenij je predvodio sektor za istraživanje i razvoj, da bi 2007. bio imenovan je za generalnog direktora.

"Kaspersky Lab" danas predstavlja giganta na globalnom nivou i rangiran je među četiri najbolja svetska proizvođača bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike. Posluje u skoro 200 zemalja i teritorija širom sveta, zapošljava više od 3.000 profesionalaca i specijalista za IT bezbednost, a njegovi proizvodi štite više od 400 miliona korisnika. Godišnji profit kompanije je 771 mil USD.


Jevgenij Kasperski živi u Moskvi sa svojom trećom ženom i četvoro dece. Poslovni uspeh svrstao ga je u klub svetskih milijardera, ali je od Kasperskog načinio i metu, pa je njegov dvadesetogodišnji sin Ivan otet u aprilu 2011. godine. Nakon pregovora sa kidnaperima, Kasperski je platio otkup, a sin je prošao nepovređen. Od tada nijedan član porodice, kada nije na svom imanju, ne izlazi na ulicu bez pratnje telohranitelja.

Čest je gost na najelitnijim univerzitetima, gde drži predavanja, a dobitnik je i brojnih priznanja, među kojima su najznačajnija Nacionalna nagrada Ruske federacije za nauku i tehnologiju koju je 2009. godine dobio od tadašnjeg predsednika Dmitrija Medvedeva, i nagrada za prijateljstvo Narodne republike Kine. Više puta je proglašavan za poslovnog čoveka godine, a godine 2012. dobio je počasni doktorat Univerziteta u Plimutu.

Ljudi koji ga poznaju opisuju Jevgenija Kasperskog kao harizmatičnog čoveka, ljubitelja brzih automobila, egzotičnih putovanja i adrenalinskih sportova. Verovatno su ove njegove strasti i razlog što je kompanija "Kaspersky Lab" od 2010. godine zvanični sponzor "Ferarijevog" tima u Formuli 1. Sa svojih putovanja redovno piše blog, a jedna od njegovih omiljenih destinacija je poluostrvo Kamčatka na dalekom istoku Rusije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.