NavMenu

Srpski tim napravio program za bezbednost na internetu

Izvor: N1 Četvrtak, 17.09.2015. 19:24
Komentari
Podeli

ilustracija (Foto: Robert Lucian Crusitu/shutterstock.com)ilustracija
Švedska kompanija "Verisec", koja se bavi zaštitom podatka i bezbednošću na internetu, pre tri godine otvorila je istraživački centar u Beogradu. Prvobitno sa 5 zaposlenih, do danas je taj broj povećan na 25 IT stručnjaka. Sisteme koje razvijaju u Srbiji, prodaju u Zapadnoj Evropi, Bliskom istoku, Severnoj i Centralnoj Americi

Srpski tim razvio je jedinstven i sveobuhvatan paket programa – "Freja" – koji ima za cilj da pojednostavi i učini sigurnijom komunikaciju na internetu. "Freja" je brzo osvojila svetsko tržište. Jedan od najvećih korisnika sigurnosnog paketa je Velika Britanija.

- Jedna od osnovnih premisa uspešnog poslovanja na internetu, tu gde nema nekog fizičkog kontakta među strankama, jeste poverenje sa kim trenutno imate poslovni odnos i "Freja" paket to rešava skupom naprednih tehnologija, obezbeđujući takozvanu dvofaktorsku autentifikaciju kako ljudi, tako i uređaja - objašnjava suosnivač kompanije i potpredsednik zadužen za strategiju i poslovni razvoj, Dragoljub Nešić.

Inovacija ne zna za granice, kaže Nešić za N1 i dodaje da bi Srbija u IT sektoru mogla da ostvari fantastične izvozne rezultate, jer srpski inženjeri mogu ravnopravno da se nose sa svojim kolegama u svim krajevima sveta. Takvog je stava i predsednik Izvršnog odbora kompanije.


Tako su u "Verisec" došli i Milica Divljan i Andrija Jakovljević, softverski inženjeri. Oni su se za informacione tehnologije školovali na Univerzitetu u Beogradu. Ubrzo po završetku studija, dobili su šansu za posao u struci.

- Ja konkretno radim na našoj mobilnoj aplikaciji, koja se zove "Free Mobile", koja se koristi za, da kažem, siguran "log in". Verovatno ste imali priliku da, na primer, na mreži "Facebook", kada se loginujete koristi se fiksna šifra, e mi razvijamo tu aplikaciju koja će da pomogne da napravi sistem dosta sigurnijim - kaže Andrija Jakovljević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.