NavMenu

KUSTURICA: Račun Andrićgrada nije blokiran

Izvor: Novosti Petak, 11.09.2015. 08:58
Komentari
Podeli
Emir Kusturica (Foto: andricgrad.com)Emir Kusturica
Takve stvari me uopšte ne zanimaju. To su budalaštine kakve me prate celog života. Ja snimam film, posvećen sam tome i nemam vremena da se bavim takvim glupostima.

Ovako za "Novosti" reditelj Emir Kusturica komentariše pisanje medija iz Republike Srpske da će firma "Andrićgrad", koja je većinski u njegovom vlasništvu, morati da plati više od 600.000 EUR poreza zbog nepostojanja potrebne dokumentacije. Navodno, inspektori Uprave za indirektno oporezivanje otkrili su da je prilikom igradnje Andrićgrada kod Višegrada prikazan odbitak PDV-a, za šta nije bilo osnove jer firma nije imala građevinsku dozvolu.

Zbog toga je pokrenut postupak prinudne naplate upravo je blokirala račun "Andrićgrada" i izdala rešenje za zabranu prodaje vozila u njihovom vlasništvu. Prema navodima portala capital.ba Kusturičina firma nalazi se na 77. mestu liste najvećih dužnika za porez u BiH.

- Naš račun nije blokiran, a posebno nema govora o plenidbi ili bilo čemu - izjavio je Kusturica.

- To je jedno obično laganje koje nema veze sa stvarnošću. Porez na dodatu vrednost se povlači onog trenutka kada neko podiže novac. Mi smo tako izgradili Andrićgrad. Od milion maraka, koje smo platili za materijal i ruke, vraćeno nam je 250.000 i taj novac smo dalje ulagali. Na taj način je PDV činio kontinuirano finansiranje tih objekata. Mi smo povukli PDV za tri objekta jer su bili u okviru blokova od kojih su neki imali dozvolu. Zgrade u Andrićgradu imaju građevinske dozvole, izuzev tri za koje se čeka da ih država izda, a ta procedura je duža nego što je to u opštini koja ne želi da čuje za nas - objasnio je Kusturica.

Pored proslavljenog režisera, suvlasnici "Andrićgrada" su vlada Republike Srpske i opština Višegrad sa po 24,5 odsto.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.