NavMenu

Češka ulaže u vodosnabdevanje opštine Bela Crkva - Projekat vredan 500.000 EUR

Izvor: Dnevnik Subota, 05.09.2015. 11:51
Komentari
Podeli

(Foto: Sinisa Botas/shutterstock.com)
Savetnik i šef ekonomskog odeljenja Ambasade Republike Češke Jirži Kral i Stanko Petrović, predsednik opštine Bela Crkva, potpisali su memorandum o saradnji. Kako je Kral rekao to je prvi, neophodni dokument za sam početak realizacije projekta koji podrazumeva rekonstrukciju sistema vodosnabdevanja u opštini Bela Crkva. Objasnio je i da će se tehnički detalji dogovarati u bliskoj budućnosti, a što proizilazi iz studije koja je urađena tokom prošle godine, takođe od sredstava iz Češke. Jirži Kral je izrazio zadovoljstvo što Češka može na jedan ovakav način da doprinese poboljšanju kvaliteta života stanovnika opštine Bela Crkva.

Studija koja je lane urađena predstavljala je snimanje situacije u kojoj se nalazi sistem vodosnabdevanja u opštini i pokazala je gde su intervencije potrebne i šta bi u budućnosti trebalo da bude urađeno, da bi sistem bio održiv. Vrednost projekta je oko pola miliona evra, od čega Češka učestvuje sa 400.000. Projekat treba da bude realizovan u naredne dve godine.

Direktor JKP "Belocrkvanski vodovod i kanalizacija" Licko Ferenc, rekao je da će se raditi rekonstrukcija na crpnoj stanici u Straži, koja je izvorište i odakle se svi stanovnici opštine Bela Crkva snabdevaju vodom. U prvoj godini radiće se na revitalizaciji četiri bunara, a zatim će se promeniti potisne pumpe i zameniti sve ono što je pre oko tridest godina ugrađeno. Ono što je veoma važno i što je Licko želeo da naglasi je uvođenje sistema energetske efikasnosti koji će smanjiti potrošnju električne energije za oko četrdeset procenata.

Ugradiće se i savremena tehnika i tehnologija koja će poboljšati kvalitet vode i kontrolu potrošnje. Rekonstrukcijom sistema u Straži, koji će biti na ovaj način urađena, rešiće se problemi vodosnabdevanja za narednih par decenija, naglasio je predsednik opštine Stanko Petrović. Bez sredstava koja se obezbeđuju iz Češke sama lokalna samouprava iz sopstvenog buyeta to ne bi mogla da izvede. Početak radova se očekuje za par meseci, kada kako je rekao uslovi to dozvole.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.