NavMenu

Počinje trka i za privatne vrtiće

Izvor: Novosti Utorak, 01.09.2015. 15:29
Komentari
Podeli
(Foto: Oksana Kuzmina/shutterstock.com)
Roditelji čiji mališani nisu upisani u državne vrtiće, od danas do 14. septembra mogu Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu predati zahteve za dotiranje boravka u privatnim vrtićima iz gradske kase. Do sada su izdate 2.803 odbijenice, a kod privatnika ima oko 3.000 slobodnih mesta.

Privatni vrtići nemaju kriterijume koji važe za upis u državna obdaništa, pa se mogu upisati i deca čiji roditelji nisu zaposleni ili je jedan nezaposlen.

Na spisku privatnih vrtića u kojima će iz gradskog budžeta biti pokriven deo troškova boravka mališana nalazi se 58 predškolskih ustanova. Među onima koji će zatražiti dotiranje iz gradske kase za plaćanje privatnog vrtića je najveći broj roditelja čija deca već pohađaju ove ustanove. Prema nezvaničnim procenama, u privatne predškolske ustanove je, pre uvođenja ovih novina, bilo upisano oko 2.000 mališana.

Roditelji koji budu upisali dete uz beneficiju u obavezi su da plate račun za prvi mesec u punom iznosu, a grad će im to refundirati. Prema podacima Sekretarijat za obrazovanje, cene u privatnim vrtićima se kreću od 180 do 400 EUR, a iz gradskog budžeta će se uplaćivati najviše 22.160 dinara, dok će ostatak plaćati roditelji.


Grad planira da 17 lokacija koje su predviđene za vrtiće, ponudi privatnicima kroz model javno-privatnog partnerstva.

- Grad će sa njima sklopiti ugovore na 10, 15 ili 20 godina. Oni će imati sigurnost u plaćanju, a grad neće morati sam da gradi vrtiće - rekao je gradonačelnik Siniša Mali, prilikom posete privatnom vrtiću "Trešnjober".- Očekujem da do kraja mandata ove vlasti više ne bude lista čekanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.