NavMenu

Od Evropske unije državama Zapadnog Balkana 600 mil EUR za razne projekte

Izvor: Tanjug Petak, 28.08.2015. 12:03
Komentari
Podeli
(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Evropska unija će države Zapadnog Balkana podržati sa 600 mil EUR za energetske, saobraćajne i železničke projekte, izjavio je na bečkom samitu austrijski vicekancelar i ministar privrede Rajnhold Miterlener koji je rekao da je time pokazano da Unija ne daje samo izjave, već i pare za konretne projekte.

Dogovoreni paket podrške predviđen je za 10 različitih projekata koji će biti pokrenuti u narednom periodu, a među kojima je autoput Niš-Priština-Drač, kao i modernizacija železničke pruge između Beograda i Sarajeva.

Miterlener je preneo novinarima da je potvrđeno 24 projekata, koji će biti realizovani narednih godina u vrednosti od oko 7,7 mlrd EUR.

Prema njegovim rečima, time treba da bude postignut rast bruto BDP-a od jedan posto godišnje u zemljama Zapadnog Balkana. Cilj je i da se u narednih 15 godina otvori 200.000 novih radnih mesta.

Miterlener je najavio da će biti izrađena mapa puta za uvođenje dualnog sistema obrazovanja u zemljama Zapadno Balkana po uzoru na Austriju, te dodao da je obrazovanje ključ za smanjenje talasa izbeglica. Potpredsednik Evropske komisije Maros Šefcovic pohvalio je Austriju ocenivši da ova zemlja daje važan doprinos transformaciji jugoistočne Evrope.


Od 600 mil EUR, koliko je dogovoreno za infrastrukturni paket, 200 miliona će doći iz pomoći EU za približavanje, daljih 400 mil EUR od drugih institucija - Nemačke banke za podsticaj (KfW), Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.