NavMenu

Jagodinski "Kablovi" biće privatizovani u pet celina

Izvor: Tanjug Utorak, 25.08.2015. 10:31
Komentari
Podeli
(Foto: A_Lesik/shutterstock.com)
"Industrija kablova" u Jagodini biće privatizovana po celinama, odlučila je Agencija za privatizaciju, a raspisivanje tendera očekuje se veoma brzo, izjavio je predsednik Sindikata ovog preduzeća Oliver Jovanovski.

Privatizacija će se obaviti u pet celina, po fabrikama u gradovima Pomoravskog okruga, od koje su dve u Jagodini, a po jedna u Despotovcu, Ćupriji i Rekovcu, precizirao je Jovanovski u razgovoru sa novinarima.

"Industrija kablova", iako u restrukturisanju, postiže veoma dobre proizvodne i izvozne rezultate i servisira obaveze prema državi, kao i prema zaposlenima, po čijem broju je u vrhu među firmama u Srbiji.

I pored svih teškoća, na domaćem i stranom tržištu, "Kablovi" godišnje proizvode između 8.000 i 10.000 tona kablova, sa godišnjim izvozom od oko 20 mil EUR.

Po ostvarenom izvozu "Kablovi" su među 10 najvećih izvoznika Šumadije i Pomoravlja, izjavila je Tanjugu projekt menadžer Centra za EOI i evropske integracije Regionalne privredne komore u Kragujevcu Ružica Stančić.

Posebno dobar izvoz ostvaruje se na tržište Rusije, i to kablova za naftnu industriju koji su tamo veoma profitabilna i tražena roba.

"Industrija kablova" u Jagodini redovnu proizvodnju je počela pre 60 godina.

Godinama jedan od rukovodećih ljudi u "Kablovima" Radomir Košanin ističe da je Fabrika izgrađena "bez dovođenja stranih investitora i bez subvencija za otvaranje radnih mesta".

- Nije bilo ni agencija ni fondova kao danas. Podigle su je omladinske brigade koje su dolazile iz svih krajeva Srbije. Na rukovodeća mesta su postavljeni najsposobniji stručnjaci u oblasti metalurgije, mašinstva i tehnologije, kojima je država tada raspolagala - podseća Košanin.

On je napomenuo da je "rekordna proizvodnja od 113.760 tona uz najveću vrednost izvoza od 139,9 mil USD ostvarena 1982. godine, a da je krajem 1986. godine u fabrici radilo 9.665 radnika, što je najviše od njenog osnivanja".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.