NavMenu

U Srbiji se ne koristi genetski modifikovana soja

Izvor: Tanjug Nedelja, 23.08.2015. 11:37
Komentari
Podeli
U Srbiji se ne koristi genetski modifikovana soja i građani mogu slobodno da konzumiraju soju koju kupuju u našoj zemlji, izjavio je danas rukovodilac grupe za zaštitu biljnih sorti i biološku sigurnost Ministarstva poljoprivrede Jovan Vujović.

- Zaista nema razloga za paniku, realnost je potpuno drugačija. Ministarstvo poljoprivrede u potpunosti sprovodi odredbe Zakona o genetički modifikovanim organizimima, po kojem je zabranjena proizvodnja i promet takvih organizama u Srbiji - rekao je Vujović za "Pink" odgovarajući na pitanje kako komentariše tvrdnje pojedinih medija da ima razloga za brigu po pitanju soje.

Vujović je poručio da građani mogu biti mirni pošto konzumiraju soju koja nije genetski modifikovana.

On je istakao da se sprovode mere i ispekcijski nadzor na poljoprivrednim površinama i granici gde fitosantirana i veterinarska inspekcija kontrolišu sve pošiljke, tako da je kontrola višestruka.

Vujović je dodao da je tačno da u svakoj zemlji postoje ilegalni tokovi, kao i da se država na različite načine bori sa njima.

On je naglasio da na svim parcelama postoji kontrola, kao i da je prošle godine izvršena izvršena kontrola na 1.803 sumnjive parcela na teritoriji južnobačkog, zapadnobačkog, sremskog, kolubarskog i beogradskog okruga i da je samo na 70 parcela potvrđeno da se uzgaja GMO soja.

- Od ukupne proizvodnje soje u Srbiji, koja je od 180.000 do 200.000 hekatar - ovo su promili - istakao je Vujović dodajući da je reč o malim poljoprivrednim proizvođačima i parcelama koja nisu veće površine od hektara.

On je kazao da fitosanitarna inspekcija češlja teren i da takve parcele ne mogu da se sakriju.

Kako objašnjava, otkupljivači soje moraju da imaju autorizovane uzorkivače koji proveravauju soju i ona ne može nikako legalno da se nađe u prometu.

Ako neki poljoprivredni proizvođač i uspe da sakrije takvu parcelu, on ne može da je ponudi otkupljivačima već se ona najčešće koristi unutar tog gazdinstva kao hrana za stoku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.