NavMenu

Nova verzija operativnog sistema "Android" nosiće naziv "Marshmallow"

Izvor: eKapija Utorak, 18.08.2015. 11:51
Komentari
Podeli

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Kompanija "Google" je novu verziju svog mobilnog operativnog sistema "Android" predstavila još u maju ove godine na I/O konferenciji za programere, kada je najavljen"Android M", a sada je zvanično objavljeno da će nova verzija nositi ime "Marshmallow", prenosi portal "zimo.dnevnik.hr".

Ta verzija trebala bi postati dostupna tokom jeseni i prvi telefoni koje će pokretati "Marshmallow" biće nadolazeća dva "Google Nexus" telefona, model s 5,2 inčnim ekranom, koji razvijaju u saradnji sa kompanijom LG, i fablet s 5,7 inčnim ekranom, na kojem rade s kompanijom "Huawei".

"Android Marshmallow" donesi neke nove i zanimljive opcije poput poboljšanog sistema za plaćanje "Android Pay", opcije "Now on Tap" koja će omogućiti pristup opciji "Google Now" dugim držanjem "Home tastera", uvedene su i promene u vezi sa dozvole aplikacija koje se instaliraju na mobilne uređaje, operativni sistem biće brži i bezbedniji.

Iako je ovo dobra vest za korisnike pametnih telefona koje pokreće "Google" softver, i premda je njegovo lansiranje najavljeno za jesen, pitanje je kada će "Marshmallow" biti dostupan većini korisnika.


Naime, poznato je da "Android" ima problema s fragmentacijom, odnosno mali broj korisnika na svojim mobilnim uređajima ima instaliranu poslednju verziju "Android" operativnog sistema.

Prema informacijama iz avgusta ove godine, samo je oko 18% korisnika na svojim telefonima imalo instaliranu poslednju verziju operativnog sistema "Android", poznatu kao "Lollipop", dok su ostali koristili starije verzije poput verzija "KitKat" i "Jellybean", piše "zimo.dnevnik.hr".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.