NavMenu

Komercijalna banka pre krize vredela i do 2 mlrd EUR - Danas možda dobijemo 300 mil EUR

Izvor: Dnevnik Petak, 14.08.2015. 09:34
Komentari
Podeli
Privatizacija Komercijalne banke ulazi u novu fazu. Ta kuća uskoro će dobiti privatizacionog savetnika, a to će, po svoj prilici, biti "Nomura international". Njihov zadatak biće da dobro snime Komercijalnu banku, a naredna faza biće njena prodaja.

Očekuje se da Komercijalna banka dobije novog vlasnika do početka 2017. godine, a kada se to i dogodi, više neće biti banke sa značajnijim udelom državnog i domaćeg kapitala na našem tržištu. Novi vlasnik biće izabran u skladu s interesima sadašnjih, a cena je oko 270 do 300 mil EUR za celu banku, odnosno 100% vlasništva.

Finansijski analitičar Nenad Gujaničić kaže da je pravo vreme za prodaju te banke propušteno jer se pre krize mogla prodati i za 1,5 do 2 mlrd EUR. Isto važi i za "Telekom Srbija". Kada je proletos obznanjena namera nadležnih da privatizuju Komercijalnu banku, stručna javnost bila je saglasna o izboru - bilo bi dobro da to bude jaka banka koja bi mogla da prati privredu i, posebno, izgradnju infrastrukturnih objekata u Srbiji.

To ko će biti izabran zavisi velikim delom od vlasnika banke, a tu je država Srbija dominanta s 41,74% učešća. Sledeća po udelu je Evropska banka za obnovu i razvoj s 24,43% vlasništva. Ona je u Komercijalnu ušla još 2007. godine i platila udeo 70 miliona evra. Od značajnijih vlasnika tu je s 10,15% IFC – koji je u sastavu Svetske banke. Ostali akcionari poseduju manje od pet odsto udela u banci.

O tome šta je realno očekivati u narednom periodu međunarodni konsultant Milan Kovačević kaže da će sve zavisiti od vlasnika.

- Ne znači da će se naši interesi i interesi EBRD-a poklopiti. A kada novi vlasnik bude izbaran, znaćemo koje su mu namere – da li želi da banku dotera i brzo preproda ili je planirao da ostane na srpskom tržištu duži period i da razvija posao. Banka bi se mogla prodati i na Berzi. To bi pomoglo oživljavanju tržišta kapitala kod nas. Što se tiče prognoze ko bi se mogao zainteresovati za ovu banku, to je u ovom trenutku veoma teško reći – navodi Kovačević.

Gujaničić podseća na to da se ta banka kotira na Beogradskoj berzi. Tu sada dostiže cenu od 270 mil EUR, ali kada neko kupuje većinski udeo ili kontrolni paket, uvek daje više od te cene. Zato se može očekivati da će konačna cena biti veća od trenutne berzanske. Jedna od poslednjih zlatnih koka koje država prodaje ima tržišni udeo od 13 odsto. Prva je po deviznoj štednji, ima oko 3.000 zaposlenih i 229 poslovnih jedinica širom Srbije.

Najskuplje prodata Vojvođanska banka

Do sada je najskuplje prodata banka na našem tržištu Vojvođanska – 385 mil EUR a kupac je bila Nacionalna banka Grčke. Hoće li Komercijalna uspeti da obori taj rekord? Ove godine bilo je nekoliko preuzimanja banaka na našem tržištu - Čačansku banku je preuzela Halk banka sa sedištem u Turskoj, a upućeni kažu da im je to malo jer planiraju da razvijaju biznis te da žele još koju banku, Findomestik Srbija otišla je u OTP iz Mađarske. Zato se već čuju prognoze da bi novog kupca pre trebalo tražiti na Istoku nego na Zapadu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.