NavMenu

Osnovana balkanska komunikaciona mreža za sve istraživačke i strateške centre u regionu

Izvor: Politika Utorak, 14.06.2005. 13:48
Komentari
Podeli

Predstavnici dvadesetak istaknutih strateških naučnoistraživačkih centara i nevladinih organizacija sa Balkana osnovali su Balkansku komunikacionu mrežu. U radu dvodnevne konferencije, čiji je domaćin bio Centar za strateška istraživanja Ministarstva spoljnih poslova Turske (koji će biti predsedavajući Mreže do narednog godišnjeg sastanka u Bugarskoj), učestvovali su, pored nekoliko organizacija iz turske prestonice, i stručnjaci iz Atine, Beograda, Bukurešta, Zagreba, Sarajeva, Skoplja, Sofije i Tirane.


Inicijatori Balkanske komunikacione mreže (BKM) – nekoliko strateških centara i nezavisnih naučnih instituta iz Bugarske, Rumunije i Turske – došli su na ovu ideju, doduše, još u vreme kad je izgledalo da će Ustav za Evropu biti usvojen i da će širenje EU nezadrživo ići dalje. Stvari su sad postale neuporedivo složenije.

Na konferenciji u Ankari dogovoreno je da se BKM organizuje kao otvoreni forum za sve istraživačke i strateške centre u regionu, koji će preko svoje internet-stranice razmenjivati ideje, pokretati zajedničke predloge i biti svojevrstan most između građanskog društva, vlade i međunarodnih organizacija (pre svega EU, NATO, Saveta Evrope, UN, OEBS). Naročita pažnja posvećena je osnivanju „balkanske grupe mudrih”. Ona će tražiti načine za prevenciju i rešavanje kriza, izgradnju mirovnog procesa u regionu, promociju građanskog društva i njegovog doprinosa bezbednosti i održivom razvoju – i za ukupno postizanje evroatlantskih demokratskih standarda na Balkanu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.