NavMenu

"Energotehnika-Južna Bačka" gradi postrojenje "Novosadske toplane" - Radovi vredni više od 6 mil EUR

Izvor: Tanjug Nedelja, 19.07.2015. 16:15
Komentari
Podeli
Direktori Javno-komunalnog preduzeća "Novosadska toplana" Dobrosav Arsović i kompanije "Energotehnika - Južna Bačka" Dragoljub Zbiljić potpisali su u petak (17. jul 2015. godine) ugovor o izgradnji kogeneracionog postrojenja na Toplani "Zapad", vredan 6,24 mil EUR.

Svečanom potpisivanju ugovora o realizaciji tog strateški važnog energetskog projekta, kojim će pre svega u Novom Sadu biti obezbeđeno kvalitetnije i ekonomičnije daljinsko grejanje, prisustvovao je gradonačenik Miloš Vučević.

Izrazivši zadovoljstvo tome što "Novosadska toplana" nastavlja ulaganje u nove tehnologije i modernizaciju postrojenja, Vučević je istakao veliki značaj zajedničkog rada domaćih i inostranih partnera u ostvarivanju "jedne od najzahtevnijih investicija" u toplifikaciji grada.

Uz "Energotehniku-Južna Bačka" i Nemačku razvojnu banku - KfW, u tom poslu učestvuje i "General Electric" (GE), napomenuo je Vučević i istakao i da je to prvo veće učešće tog američkog giganta u gradu i našoj zemlji uopšte.

- Taj konzorcijum nas uverava da će ova investicija biti veoma brzo završena i kvalitetno urađena i da ćemo u Novom Sadu imati kvalitetno grejanje - rekao je Vučević novinarima u Gradskoj kući i dodao da druga ulaganja u razvoj u "Novosadskoj toplani" nagoveštavaju znatno "ekonomičniji i efikasniji toplifikacioni sistem" u gradu.

Arsović je najavio da će ta vredna investicija biti završena na proleće iduće godine i istakao njenu očekivanu isplativost za 2,2 godine, a nakon toga će prihodi od tog ulaganja biti iskorišćeni u nove obnove i razvoj.

Taj investicioni projekat je "istorijska prekretnica za Novosadsku toplanu jer će ona time postati povlašćeni proizvođač električne", naveo je on i dodao da bi razlika između prihoda i rashoda u proizvodnji tople potrošne vode i električne energije trebalo da iznosi godišnje 2,9 mil EUR.


Za "Energotehniku Južna Bačka" ovo je jedan od najznačajnijih ugovora, rekao je Zbiljić i naglasio da tim novim poslom "dokazujemo visoku klasu, jer smo posao dobili na međunarodnom nadmetanju", sprovedenom od Ministarstva rudarstva i energetike.

- Zajedno sa našim partnerima "GE Jenbacher" radićemo na projektu savremen visoke tehnologije, koji je novitet na našim prostorima, a za koji već imamo reference na stranom tržištu - napomenuo je Zbiljić i dodao da mu je drago što će projekat biti realizovan u Novom Sadu, gde je i sedište firme na čijem je čelu.

Projektom izgradnje kogeneracionog postrojenja, instalisane snage 9,9 megavata, na Toplani "Zapad" predviđena je kombinovana proizvodnja električne i toplotne energije, čime "Novosadska toplana" počinje proces transformacije konvencionalnog u moderan i održiv sistem daljinskog grejanja.

To je čini liderom u našoj zemlji, a Novi Sad svrstava u gradove koji su dostigli visoke standard u oblasti energetske efikasnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.