NavMenu

Zagrebačka berza preuzela Ljubljansku, cena tajna

Izvor: Tanjug Petak, 17.07.2015. 12:11
Komentari
Podeli

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Zagrebačka berza je, nakon ekskluzivnih pregovara koji su počeli u junu ove godine, juče u Beču potpisala ugovor o kupovini stoprocentnog vlasništva nad Ljubljanskom berzom od CEE Stock Exchange Group (CEESEG), koju predvodi Bečka berza.

Krajem juna Zagrebačka berza (ZSE) je odabrana kao potencijalni preuzimač Ljubljanske berze (LJSE) i ušla je u ekskluzivne pregovore s CEESEG-om, prenosi Tportal.

Posle odobrenja regulatornih tela u obe zemlje i sprovođenja potrebne dokapitalizacije Zagrebačke berze, očekuje se da će transakcija biti realizovana u poslednjem kvartalu ove godine.

Pregovaračke strane su se saglasile da neće objavljivati cenu preuzimanja, saopštila je Zagrebačka berza.

Bečka i Zagrebačka berza potpisale su i pismo namere s ciljem ostvarivanja partnerstva u tehnološkom smislu, koje bi Zagrebačkoj berzi omogućilo korišćenje trgovinskog sistema "Xetra Deutsche Borse", za koji je Bečka berza distributer za ovaj deo Europe.

Kako se navodi, mogućnost prelaska Zagrebačke berze na novi trgovinski sistem razmatraće se u kontekstu prednosti koju ista pruža članovima ZSE, u vezi sa efikasnošću, ekomičnošću, funkcionalnošću i zaštitom ulagača, kao i vrstom finansijskih instrumenata kojima se trguje, i obimom trgovanja.

- Ulagači na hrvatskom i slovenačkom tržištu ova da tržišta često posmatraju kao jedno, a hrvatski ulagači značajno su prisutni u slovenačkim kompanijama - izjavila je predsednica Uprave Zagrebačke berze Ivana Gažić.

Očekuje da će preuzimanje Ljubljanske berze od strane Zagrebačke doneti pozitivne efekte za obe berze i oba tržišta kapitala.

Najveći pojedinačni vlasnik Zagrebačke berze je brokerska kuća "Investko" sa 9,94% udela u osnovnom kapitalu. Sledi "Intercapital" sa 8,86% vlasništva, firma "Euro Jezici" sa 5,1%, i "Hromos agro" sa 4,79% učešća u kapitalu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.