NavMenu

"Elixir Zorka" uložila 40 mil EUR u unapređenje kvaliteta i obima proizvodnje

Izvor: eKapija Utorak, 07.07.2015. 08:51
Komentari
Podeli

(Foto: sabac.org)
Da je razvoj privrede stub svakog grada, potvrdio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović prilikom posete firmi "Elixir Zorka Mineralna đubriva" Šabac. Hemijska industrija "Zorka" Šabac osnovana je 1938. godine i kroz razvoj holdinga i izgradnju fabrike mineralnih đubriva predstavljala je jedan od najrespektabilnijih proizvođača mineralnih đubriva na teritoriji SFRJ. Od 2011. godine "Zorka" postaje deo "Elixir group" i menja naziv u "Elixir Zorka".

Kako je istakao Milan Đurđević, rukovodilac za razvojne poslove u firmi "Elixir Zorka", od jula 2013. godine počeo je da radi novi pogon i od tada proizvodnja raste svakog meseca, tako da se planira i proširenje.

- Od ove godine povećala se potražnja za đubrivom koje proizvodimo, što je dokaz da smo svojim kvalitetom pridobili i stare i nove kupce. Polovina naše proizvodnje se plasira na domaće tržište, a druga polovina ide u izvoz, u zemlje u regionu: Rumuniju, Bugarsku, Makedoniju, Hrvatsku, Mađarsku i druge. U punom kapacitetu dnevno proizvedemo blizu 1.000t - rekao je Đurđević.

Kako je istakao gradonačelnik Zelenović, ova firma je važna za grad zbog investicije od preko 40 mil EUR u unapređenje kvaliteta i obima proizvodnje. "Elixir Zorka Mineralna đubriva" važna je i za Šabac i za Srbiju.

- Danas smo u poseti firmi zahvaljujući kojoj Srbija ostvaruje suficit u proizvodnji ove vrste robe. Sa predstavnicima firme razgovaramo i o planu detaljne regulacije za čitav potez stare "Zorke", imajući u vidu važnu ulogu infrastrukturnih veza. Takođe, spremni smo na pregovore o učešću grada u jačanju privrede i svake pojedinačne firme, jer to znači širenje preduzeća i nova radna mesta - naveo je Zelenović.

Gradonačelnik je govorio i o problemu stečaja sa kojima je suočena "Zorka energetika", istakavši da je Grad Šabac poslao dopise premijeru, ministru energetike i Agenciji za privatizaciju, kako bi se obezbedio nesmetan rad i funkcionisanje svih šabačkih firmi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.