NavMenu

Skopski biznismen Svetozar Janevski zakupio "Beogradsku industriju piva"

Izvor: Novosti Utorak, 30.06.2015. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: bip.rs)
Makedonski biznismen Svetozar Janevski, predsednik Upravnog odbora vinarije "Tikveš", zakupio je Beogradsku industriju piva za 50.000 EUR mesečno, tvrde mali akcionari ove fabrike.

Oni su juče na Skupštini negodovali zbog toga i istakli da je Agencija za privatizaciju napravila propust, jer nijednom nije raspisala tender za prodaju preduzeća. Mimo procedure, tvrde, Nadzorni odbor je usvojio predlog da se potpiše ugovor sa Društvom za inženjering i usluge "M-6 Eden dooel", koju je Janevski pre nekoliko dana osnovao u Beogradu.

- Naša firma je izdata u zakup preduzeću koje je registrovano u APR-u 23. juna, sa osnivačkim kapitalom od 600.000 dinara i sa jednim zaposlenim - kaže Slavko Popović, jedan od predstavnika malih akcionara. - Dan ranije je Nadzorni odbor razmatrao njihovu ponudu. U ugovoru je navedeno da će novi poslodavac zadržati 150 radnika, što znači da će ostalih 350 izgubiti posao. Tamo piše i da će Janevski u Srbiji uložiti 30 mil EUR, ali je za BIP precizno navedeno samo da će davati 50.000 EUR za zakup prostorija. Smatramo da je ugovor štetan po preduzeće i po akcionare. Tražimo odgovornost svih koji su potpisali ugovor, jer nije dat oglas za prodaju.

Sa njim se slaže i Vojislav Ćorović, koji je kao član Nadzornog odbora, prisustvovao sednici na kojoj je razmatrana ponuda makedonskog biznismena.

Bio sam protiv prihvatanja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, koju je dao "Tikveš", predsedniku Nadzornog odbora Čedomiru Stojkoviću - kaže Ćorović. - Nastavlja se ista praksa kao i prethodnih godina, da se BIP dokrajči. Ova firma je služila ljudima za lično bogaćenje. Zbog svih nelegalnih radnji koje su sprovela prethodna rukovodstva, uz blagoslov Agencije za privatizaciju, podnećemo predstavku Evropskom sudu za ljudska prava.


Inače, BIP je na spisku 43 preduzeća koja su bila u restrukturiranju i koje od 1. juna država više ne štiti od poverilaca. Firma je trenutno u blokadi, a akcionari strepe da će uskoro biti uveden stečaj i da će njihove akcije postati potpuno bezvredne.

Njuh za biznis

Uspon Svetozara Janevskog poklapa se sa periodom tranzicionih promena. Janevski je početkom devedesetih u Makedoniju doveo velike globalne brendove - "Coca-Cola"-a i "Heineken", a otvorio je i prvi "MacDonalds" restoran u Skoplju. Kao jedan od šest vlasnika "Pivare Skopje" stvorio je brend "skopsko". Sa partnerima iz ove kompanije je 2000. osnovao "M-6" Investicioni fond, dok je tri godine kasnije otkupio većinski akcionarski paket vinarije "Tikveš" u Kavadarcima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.