NavMenu

Slobodan Vasilić, izvršni direktor "Neoplante" - Inovacije su osnovni generator našeg rasta

Izvor: eKapija Utorak, 28.07.2015. 08:15
Komentari
Podeli
Slobodan VasilićSlobodan Vasilić
Jedina mesna industrija u Srbiji koja izvozi prerađevine u Afriku, novosadska "Neoplanta", može se pohvaliti podacima da su svi vodeći brendovi njenog portfolija u 2014. zabeležili rast veći od 20%. Proteklih godina imali su velikih investicija u postojeće pogone, što je rezultiralo da danas ta kompanija ima najsavremeniju fabriku mesa i mesnih prerađevina u regionu, i zauzima poziciju lidera u oblasti mesnih prerađevina na tržištu Srbije.

Osim što su prvi u izvozu za Afriku, prvi su i u inovacijama. Uveli su "flowpack" ambalažu, koja omogućava produženu svežinu proizvoda, kao i polipropilensko pakovanje za paštete. U razgovoru za "eKapiju" izvršni direktor "Neoplante" Slobodan Vasilić kaže da pripremaju i nove proizvode, jedinstvene na tržištu, a planiraju i izgradnju nove, modernije farme.

eKapija: Poslednjih nekoliko godina uložili ste 12,5 mil EUR u modernizaciju fabrike, čime je ona postala jedna od najmodernijih u regionu. Koje segmente proizvodnje ste time unapredili?

- Projekat modernizacije i adaptacije fabrike pokrenut je sa ciljem unapređenja energetske efikasnosti i usklađivanja poslovanja sa zahtevima EU. Radovi su obuhvatali rekonstrukciju proizvodnog pogona od 30.000 m2, zamenu energetske infrastrukture i izgradnju magacina od 1.800 m2. Projekat je uspešno završen prošle godine, a danas sa ponosom mogu istaći da "Neoplanta" ima jednu od najmodernijih fabrika mesa i mesnih prerađevina u regionu.

eKapija: Koliko su danas kapaciteti proizvodnje u "Neoplanti"?

- Zahvaljujući adaptaciji proizvodnih pogona, omogućeno nam je korišćenje punog kapaciteta linije klanja (900 svinja dnevno), a uvećani su i kapaciteti u finalnoj preradi (80 tona mesnih prerađevina dnevno). Takođe, imamo mogućnost, ukoliko se ukaže potreba, da vrlo brzo i efikasno povećamo proizvodne kapacitete.

eKapija: Kako nabavljate sirovine za proizvodnju?


- "Neoplanta" najveći deo sirovina nabavlja iz sopstvenih izvora, sa farme koja godišnje proizvede oko 40.000 tovljenika, iz uslužnog tova koji organizuje (dodatnih 6-10.000 tovljenika) kao i sa vodećih domaćih farmi sa kojima kompanija ima dugogodišnju saradnju. Zbog osiromašenog stočnog fonda u Srbiji, ali i potrebe za standardizovanim sirovinama visokog kvaliteta, "Neoplanta" i druge mesne industrije u Srbiji, primorani su na uvoz. Svinjsko meso koje "Neoplanta" uvozi, učestvuje sa manje od 20% ukupnih godišnjih potreba kompanije.

eKapija: U 2014. zabeležili ste rast prodaje od 25% u odnosu na godinu pre. Kako ste zadovoljni poslovanjem u prvoj polovini 2015. godine, kakvi su rezultati?


- Početak 2015. godine obeležile su otežane okolnosti poslovanja, koje se ogledaju pre svega u smanjenoj kupovnoj moći stanovništva, padu potrošnje i padu tržišta, te snažnoj inostranoj konkurenciji. Dobra vest je što smo uprkos svemu tome, uspeli da održimo i podignemo efikasnost proizvodnih procesa. I u narednom periodu nastavićemo započete aktivnosti na podizanju produktivnosti i smanjivanju troškova proizvodnje.

eKapija: U koje sve zemlje izvozi "Neoplanta" i planirate li izvoz na neka nova tržišta?

- Za sada "Neoplanta" izvozi na tržište regiona (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija), Ruske Federacije i Afrike. Uz to, nedavno smo imali prvu isporuku prerađevina na tržište Švedske, što smo za sada jedini uspeli od proizvođača mesa i mesnih proizvoda na domaćem tržištu. Nakon realizacije izvoza proizvoda u Švedsku, očekujemo i prve isporuke naših proizvoda u Nemačku, Rumuniju i Sloveniju. Osim tržišta EU na koja ćemo biti orijentisani u ovoj godini, radićemo na proširenju poslovnih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, Ruskoj Federaciji i Africi. Napomenuo bih i to da je "Neoplanta" trenutno jedina domaća mesna industrija koja izvozi u Afriku, konkretno Angolu, čemu je u velikoj meri doprinelo poslovanje kompanije u sklopu "Nelt grupe".

eKapija: Koliki je vaš udeo na domaćem tržištu mesnih prerađevina?

- Prema poslednjim podacima agencije "Nielsen", udeo "Neoplante" na tržištu mesnih prerađevina iznosi 14,7%, što kompaniju čini liderom na tržištu Srbije u ovoj kategoriji. Liderska pozicija rezultat je svakodnevnog posvećenog rada našeg tima koji čini više od 800 zaposlenih, zahvaljujući kome uspešno odgovaramo svim izazovima u poslovanju.

eKapija: Koji su proizvodi najpopularniji? Planirate li lansiranje nekih novih?

- Svi vodeći brendovi u okviru našeg portfolija zabeležili su rast u 2014. godini u odnosu na prethodnu (više od 20%), pri čemu je brend "neoplanta delikates" ostvario izuzetan rast prodaje od 36%. Posebno raduje to što se pozitivan trend nastavlja i u ovoj godini. "Patelina", na primer, relativno mlad brend na našem tržištu, u ovoj godini beleži povećanje prodaje od 7%, najviše zahvaljujući portfoliju "patelina strong" pašteta koje smo lansirali u februaru. I brend "pipi" beleži količinski rast od 7%, što je izuzetan uspeh ako imamo u vidu značajan pad tržišta polutrajnih proizvoda. Inovacije smatram jednim od osnovnih generatora našeg rasta. Kontinuirano osluškujemo potrebe naših potrošača i prilagođavamo naš proizvodni portfolio, što pokazuje i činjenica da smo samo prošle godine na tržište lansirali dvocifreni broj novih proizvoda. Naravno, i ove godine pripremamo nove, jedinstvene ukuse za naše potrošače, a proizvode koje svakako treba istaći jesu filei i šunke iz portfolija "neoplanta delikates", koji su dimljeni na bukovom drvetu. Očekujemo da će podstaći dalji rast brenda "neoplanta delikates" koji već sada raste količinski 25%, i time nam pomoći da dodatno učvrstimo poziciju tržišnog lidera u ovoj kategoriji.


eKapija: Prva ste mesna industrija koja je lansirala "flowpack" ambalažu, koja čuva ukus, svežinu i aromu proizvoda. Planirate li još inovacija kada je reč o ambalaži?


- Izuzetno nam je drago što smo prva domaća kompanija koja je potrošačima ponudila trajni asortiman u "flowpack" ambalaži, koja omogućava produženu svežinu proizvoda. Takođe, jedini smo proizvođač na tržištu Srbije koji je paštete lansirao u polipropilenskom pakovanju, čiji poklopac omogućava da se proizvod koristi 48 sati nakon otvaranja. Ulaganje u inovacije kroz dizajn ambalaže ali i ukus proizvoda naših ključnih brendova – "patelina", "pipi" i "gudi", "neoplanta delikates" i "prego", kao i putem jedinstvenih nastupa na tržištu, svakako će biti naše opredeljenje i u budućnosti.

eKapija: Suočavamo se sa velikim uvozom mesa iz Evrope koje se dugo drži zamrznuto. Kako bi, prema vašem mišljenju, država mogla da pomogne da se smanji toliki uvoz?

- Situacija u mesnoj industriji u Srbiji je veoma kompleksna. Ipak, uveren sam da bi država mogla da pomogne, pre svega stvaranjem ambijenta za ulaganje u stočarstvo, odnosno omogućavanjem jednakog tretmana domaćih proizvođača sa stranim ulagačima. Značajan vid pomoći bilo bi i omogućavanje ukidanja zabrana izvoza u EU zbog vakcinacije protiv svinjske kuge, što je dug i nimalo jednostavan proces.

eKapija: Koje kriterijume "Neoplanta" ima kada je reč o uvozu mesa?


- Prema važećim zakonima i pravilnicima, EU dozvoljava da sveže meso, pre upotrebe, bude zamrznuto do dve godine, odnosno ukupno 24 meseca. Srbija, sa druge strane, ima oštrije kriterijume – dozvoljen starosni rok smrznutog mesa je 12 meseci. Takođe, u Srbiju ne sme da uđe meso starije od 6 meseci od datuma zamrzavanja, bez obzira na deklarisani rok trajanja. U tom smislu, zakoni koje propisuje naša zemlja, a tiču se roka upotrebe smrznutog mesa, rigorozniji su od zakona EU. Uz sve to, interni propisi "Neoplante" su još oštriji – mi uvozimo samo sirovine koje su u smrznutom stanju maksimalno dva meseca, ne duže od toga.

eKapija: Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kaže u intervjuu za naš portal da je za unapređenje proizvodnje u svinjarstvu važno povećanje broja objekata sa izvoznim dozvolama. Koje Vi izazove vidite u daljem razvoju mesne industrije u Srbiji?

- "Neoplanta" posluje u skladu sa zahtevima standarda ISO 9001:2008, IFS, Halal i HACCP principima, jer su briga o kvalitetu, bezbednosti i zdravstvenoj ispravnosti proizvoda osnovne obaveze kompanije. Za plasman proizvoda na tržište Evropske unije neophodna je dozvola za izvoz u EU, koju je "Neoplanta" dobila krajem 2013. godine. Kada govorimo o izvozu, najveći izazovi za ulazak na nova tržišta, ogledaju se u jakoj inostranoj konkurenciji i mogućnostima pronalaska odgovarajućeg kupca. Uz to, veliki izazov za plasman svežeg mesa i određenih kategorija prerađevina na tržište EU predstavlja i zabrana plasmana proizvoda koji nisu termički obrađeni, zbog vakcinacije protiv svinjske kuge koja je propisana zakonom Republike Srbije.

eKapija: Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, svinjarstvo učestvuje sa 56% u ukupnoj proizvodnji mesa i najvažnija je oblast stočarstva. Planira li "Neoplanta" povećanje stočnog fonda?

- Nakon uspešno sprovedene adaptacije i modernizacije fabrike, planiramo da u bliskoj budućnosti višestruko proširimo kapacitete proizvodnje tovljenika, izgradnjom potpuno nove, modernije farme.

eKapija: Šta posebno izdvajate od planova za narednu godinu?


- U našem fokusu će i u narednoj godini biti inovacije i izvozne aktivnosti. Jedino na ovaj način, uz doslednost visokom kvalitetu proizvoda, uspećemo dugoročno da obezbedimo stabilan rast i osiguramo poziciju lidera "Neoplante" u Srbiji, i šire.

Teodora Brnjoš

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Plodovi agrara - kako šansu pretvoriti u profit" možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.