NavMenu

Kečap iz Donje Trnave - "Euro food" 1. septembra otvara pogon za preradu industrijskog paradajza kod Niša

Izvor: Novosti Nedelja, 28.06.2015. 16:12
Komentari
Podeli
U selu Donja Trnava kod Niša 1. septembra zvanično će biti otvoren pogon za preradu industrijskog paradajza, vlasnika Adonisa Ladasa iz Grčke. Njegova firma "Euro food", se četiri decenije bavi ovim poslom.

Investicija u Trnavi iznosi dva i po miliona evra. U prvoj godini, kako je planirano, biće angažovano 50 radnika i oko 200 kooperanata za proizvodnju industrijskog paradajza, a na kraju treće do 150 radnika i čak 600 kooperanata. Za početak, očekuje se proizvodnja od 20.000 tona, a kasnije čak 60.000 paradajz pirea i kečapa godišnje, koji će se izvoziti širom Evrope.

U ovaj projekat je uključena svojevremeno zapuštena Poljoprivredna zadruga u Donjoj Trnavi, koja je već zasadila oko 45 hektara industrijskog paradajza. Grčki investitor je potpisao ugovore sa ovdašnjim povrtarima koji treba da obezbede sirovinu za preradu.

- Svaki početak je težak, ali imao sam sreću da ovde upoznam dobre i vredne ljude koji su izašli u susret mojim zahtevima. Radovi na uređenju prostora zadruge idu po planu, a kada posao krene korist će biti višestruka - rekao je Adonis Ladas na prijemu kod gradonačelnika Niša Zorana Perišića.


Ono što je takođe važno, to je ponovo oživljavanje zadrugarstva u selima na teritoriji našeg grada.

Stručnjacu procenjuju da od jednog hektara pod industrijskim paradajzom može da se prihoduje 5.500 EUR, a kada se odbiju sva ulaganja u proizvodnju i primenu agrotehničkih mera, kooperantima ostaje zarada od 3.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.