NavMenu

"Beko" iz Srbije pokriva region - Turski proizvođač bele tehnike otvorio kancelariju u Beogradu, moguće i pokretanje proizvodnje

Izvor: eKapija Petak, 26.06.2015. 16:14
Komentari
Podeli

Arel AtakolArel Atakol
"Beko", drugi najveći evropski brend bele tehnike, otvorio je 25. juna svoju zvaničnu kancelariju za Balkan u Beogradu.

Arel Atakol, generalni menadžer "Beko Balkana", kaže da je srpsko tržište jedno od najbitnijih tržišta za "Beko" i to je razlog zašto su osnovali svoje predstavništvo ovde.

- Iz Beograda ćemo upravljati celim Balkanom, uključujući Srbiju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru - izjavio je Arel Atakol, generalni menadžer "Beko Balkana".

Atakol za "eKapiju" kaže da su se u Srbiji osećali najpouzdanije i da je to razlog zašto investiraju ovde, a ne, primera radi, u Hrvatskoj, iako je ta zemlja u Evropskoj uniji. Naš sagovornik dodaje da na tržištu Srbije posluju preko generalnih distributera više od 10 godina, i da zapravo, brend u tom periodu nije doživeo neuspeh, ali distributeri jesu.

Predstavnici kompanije "Beko" bi u narednom periodu mogli da osnuju i proizvodnju u našoj zemlji, rekao je za "eKapiju" Atakol.

- Vreme pred nama će pokazati da li ćemo investirati ili ne. Mi već tragamo za prilkama, pa smo tako već obišli nekoliko starih fabrika, kao i kompaniju "EI Niš", i ako dostignemo određeni nivo prodaje, zašto da ne, mogli bismo pokrenuti proizvodnju u Srbiji.

(Foto: Jelena Đelić)
"Beko" je internacionalni brend kućnih aparata "Arcelik" grupe, koji je u poslednjih sedam godina drastično povećao udeo na evropskom tržištu i tako postao brend sa najbržim rastom u sektoru bele tehnike.

"Arcelik" kompanija posluje u 14 proizvodnih objekata sa sedištima u Turskoj, Rumuniji, Rusiji, Kini i Južnoj Africi, a početkom ove godine postavila je temelje svog poslovanja i na Tajlandu. Sa dvadeset i šest hiljada zaposlenih širom sveta, sa prodajnim mestima i predstavništvima u dvadeset i sedam država, "Arcelik" nudi proizvode i usluge za 10 brendova ("Arcelik", "Beko", "Grunding", "Defi", "Arktik", "Blomberg", "Elektrabregenz", "Leisure", "Flavel" i "Altus") u 130 zemalja. Shodno tome, "Arcelik" grupa je prošle godine ostvarila konsolidovani promet u iznosu od 4,3 mlrd EUR i zabeležila rast od 13%. Najveći udeo u prihodu (61%) omogućila joj je mreža internacionalne prodaje.

Kako je rečeno na otvaranju beogradskog prdstavništva, zahvaljujući izvanrednim rezultatima, koje postiže iz godine u godinu,"Beko" je učvrstio drugu poziciju na evropskom tržištu bele tehnike, a na tržištu Velike Britanije već dugi niz godina je broj jedan. Pored toga, "Beko" je postao brend sa najbržim rastom u Nemačkoj, čije je tržište najveće tržište bele tehnike u Evropi. Takođe, u poslednjih pet godina "Beko" je u Nemačkoj zabeležio dvostruki rast.

- Trenutno imamo 25 do 30 zaposlenih. Veoma brzo ćemo imati stotog zaposlenog u Srbiji. Želimo da u što kraćem roku prodremo na srpsko tržište i budemo lideri u sledećih pet godina - rekao je Atakol i dodao da im je fokus na zapošljavanju radnika srednjoškolskog obrazovnog profila.

Sa otvaranja predstavništva u BeograduSa otvaranja predstavništva u Beogradu

- Sa novom "Bekom" linijom proizvoda pružićemo srpskim kupcima visoki kvalitet i energetsku efikasnost po pristupačnoj ceni. Bićemo konkurentni ostalim proizvođačima sa širokim asortimanom proizvoda, koji omogućuju pametna rešenja i olakšavaju život svim potrošačima - dodao je generalni direktor "Beko Balkan".

Događaju je prisustvovao i ministar Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić, koji je dolazak "Beka" uporedio sa dolaskom fudbalskih klubova "Barselone" ili "Bajerna".

Dobre odnose između Turske i Srbije su naglasili Mehmet Kemal Bozaj, ambasador Turske u Srbiji i Hakan Bulgurlu, CEO "Arcelik" kompanije.

Podrška sportu

"Beko" podržava društveni razvoj kroz sport i nastavlja da investira u nova sponzorstva u ovoj oblasti.Beko je sponzor FIBA evropskog prvenstva u košarci 2015. godine, koje će se održati u četiri zemlje Evrope: Francuskoj, Nemačkoj, Hrvatskoj i Letoniji od 5. do 20. septembra.

Na početku sezone 2014/2015, "Beko" je sklopio impresivno sponzorstvo sa FK "Barselona", jednim od najpopularnijih i često podržavanim fudbalskim klubom. Zapravo, Beko je premium partner "Barseloni", koji i te kako daje na značaju brendu.

Stoga su prisutni sugerisali predstavnicima "Beka" da bi bilo dobro da se potpis te kompanije nađe na sponzorskim ugovorima timova iz Srbije.

J.Đ.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.