NavMenu

Gorak ukus slatkog profita - Zbog visokih cena sirovina domaći konditori nekonkurentni na stranom tržištu

Izvor: eKapija Utorak, 14.07.2015. 08:55
Komentari
Podeli
Konditorska industrija u Srbiji je u 2014. godini povećala proizvodnju slatkiša, pokazuju poslednji podaci Privredne komore Srbije (PKS). Proizvodnja prehrambenih proizvoda ostvarila je rast u 2014. godini od 4,4% u odnosu na 2013. godinu. Konditorska industrija, kao deo prehrambene industrije, takođe je imala rast u prethodnoj godini i to od 7,4%.

- U prošloj godini prodato je oko 140.000 tona konditorskih proizvoda, od čega 95.000 tona ili 68% na domaćem tržištu, a trećina, odnosno 45.000 tona je plasirano na strana tržišta – kaže za "eKapiju" Saška Biorčević, savetnik u Grupaciji proizvođača konditorskih proizvoda PKS-a i dodaje da smo prošle godine izvezli 45.011 tona konditora u vrednosti 143,8 mil USD, dok je uvoz iznosio 31.151 tonu ili 139,1 mil USD.

Izvoz konditorskih proizvoda u odnosu na 2013. godinu beleži pad od 6,1%. Najveći deo naše konditorske proizvodnje izvezen je u BiH (41%), Crnu Goru (18%), Makedoniju (17%), Hrvatsku (6%), Sloveniju (3%), Francusku (2%) i ostale zemlje (13%).

Domaći proizvođači konditorskih proizvoda imaju dobru tehnologiju, kvalitetne kadrove i kvalitetne proizvode, međutim još ne uspevaju da budu konkurentni na stranim tržištima, kaže za "eKapiju" Miroljub Aleksić, vlasnik "Alco grupe" u okviru koje su, između ostalih, kompanije "Pionir" iz Subotice sa 4 fabrike i "Hissar" iz Prokuplja.

- Tačno je da je tehnologija dobra, da tu ima brendova i znanja, ali konditori u Srbiji plaćaju, za razliku od svih proizvođača u EU i okruženju, carine i prelevmane na sirovine koje uvoze, kao i na šećer i mleko u prahu koje kod nas kupuju. Tako da su u startu nekonkurentni i skuplji od svih drugih proizvođača za oko 15% - ističe Aleksić dodajući da nekonkurentnost domaćih proizvoda na stranim tržištima možemo prevazići tako što bismo ujednačili carinske i ostale zakone sa EU.

I u PKS-u su saglasni da je konkurentnost domaćih konditorskih proizvoda ozbiljno ugrožena kako na domaćem, tako i na izvoznim tržištima, pre svega zbog cena osnovnih domaćih sirovina koje ova industrija koristi (šećer, mleko u prahu, maslac, specifične biljne masti…), a koje su značajno iznad cena sirovina koje plaćaju konkurentske konditorske kompanije iz zemalja EU, Turske, ali i okruženja.

Miroljub AleksićMiroljub Aleksić

Sve veći uvoz konditora iz EU

Konditorska industrija godinama beleži spoljnotrgovinski suficit, ali je posle liberalizacije našeg tržišta (od 1. januara 2013. godine) došlo do značajnog rasta uvoza konditora u Srbiju. Izuzetak čini samo uvoz bombonskih proizvoda, gde je carina 10%. Uvoz konditorskih proizvoda na domaće tržište je u 2014. godini bio oko 50% iz zemalja EU.

- Strani proizvođači na bazi Sporazume sa EU i zemljama CEFTA-e uvoze robu u Srbiju bez carine, ako tome dodate da je trgovinski sektor prepušten strancima koji definišu uslove ulistavanja, donose svoju robu i pl-ove, plaćaju u različitim valutama i niko ne poštuje zakonsku obavezu od 60 dana, jer je u praksi rok plaćanja preko 150 dana – objašnjava Aleksić.

Skupe sirovine

Ministarstvo poljoprivrede je nedavno donelo odluku o uvođenju prelevmana na uvoz mleka i kiselomlečnih proizvoda kako bi zaštitila domaću proizvodnju od prekomernog uvoza. Međutim, ta odluka se ne odnosi na mleko u prahu, kondenzovano mleko i maslac, jer su to bitne sirovine za proizvodnju konditora, pa bi se povećanjem uvozne zaštite za njih povećali troškovi proizvodnje konditorskoj industriji.

- S obzirom na to da je prosečni godišnji izvoz konditorskih proizvoda oko 115 mil EUR i da je prosečni godišnji suficit u trgovini ovim proizvodima oko 40 mil EUR, ne bi bilo racionalno uvodite mere na maslac i mleko u prahu – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Da prelevmani i carine postoje, a da je ovo dodatno povećanje radi zaštite domaćih proizvoača mleka, dobra mera saglasan je i Miroljub Aleksić.

- Sasvim je u redu i pokušaj da se konditori izuzmu i da oni preko Republičkih robnih rezervi kupuju tržišne viškove mleka u prahu po evropskim cenama. Međutim, tu imate problem, jer ne možete da izvozite proizvode koji ne sadrže evropski sertifikat o kvalitetu mleka u prahu, a njega domaći proizvođači nemaju – smatra prvi čovek "Alco grupe".

Resetovanje celog sistema

Izlaz iz trenutne situacije Aleksić vidi u resetovanju celog sistema i izgradnji jedne nove državne strategije i novog zakonskog okvira, koji je u interesu Srbije i njenog razvoja.

- To bi doprinelo mnogo bržem razvoju u oblasti agroindustrije gde kao zemlja imamo najveći potencijal, zatim razvoju saobraćaja, turizma, sektoru usluga, IT sektora i proizvodnji električne energije. Neophodno je stvoriti privlačan i primamljiv ekonomski ambijent i svest kako bi se svi, od proizvođača do političara ujedinili ka istom cilju, a to je stvaranje bogatog društva – zaključuje sagovornik "eKapije".

Inače, Srbija je u 2014. godini izvezla proizvode agrara u vrednosti od 3.066,9 mil USD od čega proizvodi konditorske industrije čine petinu.

Irina Milošević

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "Plodovi agrara - kako šansu pretvoriti u profit" možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.