NavMenu

Značke, klupe i kandelaberi proizvedeni u duhu kaizena - "DIP livnica" posluje po principima japanske veštine

Izvor: eKapija Utorak, 02.06.2015. 16:06
Komentari
Podeli
(Foto: dip.rs)
Svakodnevno ih viđamo - obrađene legure novosadske "DIP livnice" dobijaju oblik policijskih i vojnih znački, metalnih kopči i drugih delova na tašnama i obući. Novosađani ih mimoilaze po parkovima, jer su klupe, stubovi i kandelaberi od aluminijskih legura takođe napravljeni od sirovina ove livnice. "DIP livnica" posluje već 21 godinu, međutim, tržište danas izgleda dosta drugačije u odnosu na njihove početke.

- Kada smo počinjali, naše legure su imale namenu u domaćoj metalskoj industriji, ali je nažalost većina fabrika prestala sa radom - kaže za "eKapiju" direktor "DIP livnice" Branko Jovanović.

- Tako smanjeno domaće tržište usmerilo nas je na veći plasman na inostrano tržište, pa mi danas izvozimo preko 90% proizvedenih legura, prevashodno namenjenih automobilskoj industriji

Od zemalja u koje izvoze svoje proizvode pominju se Nemačka, Slovačka, Italija, Slovenija i Mađarska. Među kupcima njihovih legura od aluminijuma, cinka, bakra i bronze ipak i danas ima zvučnih imena iz Srbije ili makar onih koji su nekada važili za gigante, te danas ove legure uglavnom kupuju livnice koje prave odlivke za elektro, tekstilnu, prehrambenu i automobilsku industriju, kao i za brodogradnju. Tako sa "DIP livnicom" sarađuju "Železara Smederevo", "Livnica Kikinda", inđijski "Plamen", aleksinački "Start", "Roloplast" iz Kovačice, užički "Tekliv", "Uprim" i "Vaz" iz Valjeva,"Eltex" iz Kruševca, "Termovent" iz Bačke Topole i "Rakićević" iz Preljine.

Ova novosadska livnica je prošla kroz program kaizena, odn. obuku o japanskoj veštini poslovanja koju je za firme u Srbiji organizovala SIEPA. Od Susumu Kimure, penzionisanog direktora jedne od "Mitsubishi"-jevih kompanija, kažu da su naučili mnogo, od označavanja alata i sređivanja radnog prostora, preko smanjivanja troškova do obuke rukovodstva da kroz nagrađivanje i prihvatanje sugestija motiviše radnike za kreativno učešće u radu. Jovanović kaže da su Kaizen principi postali način razmišljanja i rada svih zaposlenih u livnici i da se danas dosledno primenjuju.


-Razlika je vidljiva, veća je odgovornost i disciplina svih zaposlenih koji aktivno učestvuju u završavanju svih radnih zadataka, očuvanju i postizanju najboljeg kvaliteta u zajedničkom radu - priča Jovanović.
- Kao rezultat, svi smo zaposleni i svi smo lakše izdržali turbulencije tržišta kojem smo izloženi, nagli skok cene gasa, promene cena metala na berzi i sve oscilacije ovog posla.

"DIP livnica" posluje na 6.500 m2 i trenutno zapošljava 49 radnika koji godišnje proizvedu oko 5.000 tona legura, a na spisku njihovih gotovih proizvoda nalaze se i crkvena zvona. U proizvodnji koriste sekundarne sirovine obojenih metala koje nabavljaju od reciklažnih centara, otkupom putem tendera, iz uvoza ili od sakupljača-fizičkih lica.

"DIP livnica" poseduje i dozvole za sakupljanje, tretman i transport neopasnog otpada, dok opasni otpad sakupljaju i prodaju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.