NavMenu

"Facebook" u Hrvatskoj gradi centar za bazu podataka

Izvor: Tanjug Petak, 15.05.2015. 10:35
Komentari
Podeli
U Hrvatskoj je razvijen i proizvodi se novi centar za bazu podataka za "Facebook" koji će, kad bude dovršen, biti jedini koji kompanija ima izvan SAD-a i među tri najveća centra te vrste u Evropi.

Reč je o modularnom centru za bazu podataka, zasnovanom na zelenim tehnologijama, koji se slaže poput "Lego" kockica, objavio je "Poslovni dnevnik".

Proizvođač tih kockica, odnosno specijalnih kontejnera koji su opremljeni napajanjem i hlađenjem, kao i propratnom tehnologijom, je zagrebačka filijala korporacije "Emerson electric", odnosno deo "EMR Holdinga".

Hrvatski "Emerson" se razvio kao jedinica u sastavu kompanije "Nikola Tesla". Pre 15 godina firmu je kupio "EMR Holding".

- Hrvatska je svetsko središte za tehnologiju modularnih centara za baze podataka u okviru Emersona, a mi smo najveći takav igrač na svetu i radimo svuda - rekao je direktor hrvatskog "Emersona" Luka Gašpar, koji je listu potvrdio da rade za "Facebook".

Novi "Facebook" centar biće ključno mesto za čuvanje podataka svih korisnika iz Evrope, Bliskog istoka i Afrike, njih više od 800 miliona, a prostiraće se na 30.000 m2.


Ukupno se u tom biznisu u Hrvatskoj vrte tek 3 mil EUR, dok ti centri u regionu predstavljaju mnogo veći biznis, ocenio je list i naveo da je agencija "IDC Adriatics" objavila da je u srednjoj i istočnoj Evropi to tržište vredno 1,89 mlrd USD i nezaustavljivo raste.

Analitičar za IT usluge i softver "IDC Adriatics"-a Ivan Juras izjavio je da se i u Hrvatskoj očekuje veliki rast tih poslova, s obzirom na to da više od polovine korporativnih korisnika ne planira više da ulaže u vlastite centre za bazu podataka, već da te usluge traži na tržištu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.