NavMenu

Prolećna šetnja kroz neispričane priče - "Noć muzeja" 16. maja na više od 60 lokacija u Beogradu

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.05.2015. 14:15
Komentari
Podeli
Dvanaesti put zaredom "Noć muzeja" probudiće Beograd tokom treće majske subote – 16. maja od 17 časova do sat iza ponoći najbolja zabava biće organizovana uz note kulture na više od 60 lokacija, navode u saopštenju organizatori.

Ovogodišnja "Noć muzeja" realizuje se uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a zemlja-partner manifestacije je Austrija, koja će na nekoliko mesta u gradu spojiti austrijsko i balkansko nasleđe sa najnovijim umetničkim tendencijama.

Gosti "Noći muzeja" iz Austrije biće grupa "Eintagsmuseum", koja će oživeti kultni beogradski klub "Akademija" i pretvoriti ga u jedinstveni "Muzej na jedan dan". Dva umetnika, jedan iz Austrije i jedan iz Srbije, u novoj zgradi Muzeju grada Beograda kroz izložbu "Tracks And Traces / Staze i tragovi" dočaraće, svaki na svoj način, vizije doživljaja urbanih prostora.

U Noći muzeja, Ingrid Bergman i Hemfri Bogart, čekaju posetioce u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, zdanju koje otvara svoja vrata i predstavlja legendarne poljupce koji su obeležili filmsku umetnost.

Lik i delo Nikole Tesle obasjaće i ovu Noć muzeja, pa će tako u muzeju posvećenom našem velikom naučniku i inovatoru te večeri biti otvorena izložba "Moji izumi".

Muzej nauke i tehnike u saradnji sa studentima Fakulteta primenjenih umetnosti dokazaće da umetnost i nauka, ruku pod ruku, mogu zajedno da učine svet lepšim mestom za život. Tako posetioce u novootvorenoj Galeriji Aleksandar Despić očekuje raj zvani industrijski dizajn, dok će u Naučnom centru eksponati oživeti na jednu noć i zajedno sa posetiocima proveravati vekovima stare naučne istine i zakone.

Kuća kultureKuća kulture
Premijerno u Noći muzeja svoja vrata otvoriće i prvi privatni, porodični muzej u Srbiji – Dom Jevrema Grujića. Uz bogatu kolekciju umetničkih dela, poput slika Paje Jovanovića ili Uroša Predića, ovo zdanje sagrađeno 1896. godine za istaknutog državnika i kolekcionara, čuva i pušku Hajduk Veljka Petrovića, ali i najstariju sačuvanu venčanicu u Srbiji... Decenijama kasnije na tom mestu je otvorena kultna "Diskoteka kod Laze", prva diskoteka na Balkanu, u kojoj su plesali Alen Delon, Mariza Berenson i Omar Šarif, a koja će oživeti na jedno veče, upravo 16. maja.

Dvorski kompleks na Dedinju, jedna od omiljenih lokacija Beograđanki i Beograđana, i ove godine će otvoriti svoja vrata i posetioce povesti na putovanje kroz decenije i vekove za nama.

Nedaleko odatle, u parku senjačkog Fakulteta likovnih umetnosti, biće izloženo vajarsko blago Srbije za koje malo ko zna! Sticajem čudnih okolnosti, tridestih godina prošlog veka u Beograd je kao deo privatne kolekcije porodice Veljković dospela značajna kolekcija skulptura! Nastale u Francuskoj i Italiji krajem XIX veka, one predstavljaju najpreciznije replike vrhunskih vajara poput Mikelanđelovog Mojsija i Dijane.


Pokazujući kako se muzeji kriju i na najneobičnijim lokacijama, ponekad na mestima i u zdanjima pored kojih svakodnevno prolazimo, "Noć muzeja" ove godine, na jednu noć, omiljenu beogradsku pijacu Zeleni venac pretvara u muzej na otvorenom. Stotine godina običaja najvećih gradskih pijaca oživeće pred posetiocima dok budu pazarili na mericu ili na kantar, uz ćaskanje o omiljenim delikatesima sa brojnim poznatim ličnostima.

Pedagoški muzejPedagoški muzej
U saradnji sa Ustanovom kulture "Parobrod" i najstarijom autentičnom beogradskom parfimerijom "Sava" ovog maja Beograd će mirisati na parfem koji je inspirisan sa "Noći muzeja" pod nazivom "Beogradska noć".

Ulaznice za dvanaestu "Noć muzeja" već su u prodaji, po ceni od 400 dinara, dok će na dan manifestacije karta koštati 450 dinara. Jedna karta za "Noć muzeja", kao i do sada, važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu.

Uz veliku podršku Direkcije za javni prevoz grada Beograda, ulaznica će na dan manifestacije važiti kao putna isprava na svim linijama gradskog prevoza u periodu od 16 do 24h. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Eventima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.