NavMenu

Cene TNG-a u Srbiji među najvišim u Evropi

Izvor: Tanjug Nedelja, 03.05.2015. 15:32
Komentari
Podeli
(Foto: Marija Kambić)
Cene tečnog naftnog gasa (TNG) u Srbiji su među najvišim u Evropi, među kojima su, po visini, samo cene u Danskoj, Velikoj Britaniji i Holandiji, izjavio je Tanjugu Josip Kelemen iz Regionalnog udruženja za TNG.

On je naveo da je zbog toga, u prethodne dve godine zebeležen pad prodaje TNG-a u Srbiji za oko 33%, istakavši da takav trend postoji od kada je počela primena akciza na TNG koje su među najvišim u Evropi.

Davanja državi u ceni TNG-a u Srbiji iznose oko 60%, zbog čega je cena tog derivata visoka, kazao je Kelemen.

On je ocenio da kompanije ne mogu da naprave veće ustupke na svoj račun da bi snizile cenu TNG-a jer su, kako kaže, privrednici već dovoljno dali i ne mogu više, kada država uzima 60%, a uz to Srbija nema dovoljno svojih resursa za proizvodnju TNG-a i ne može uticati na cenu goriva i osuđena je da ga uvozi.

Uz dodatno povećanje akcize od početka ove godine, cena TNG-a je porasla, a potrošnja tog derivata u Srbiji je pala, iako je Srbija nekad bila lider po potrošnji tog ekološkog goriva u regionu, rekao je Kelemen.

On je upozorio da se potrošači u Srbiji zbog svega toga ponovo okreću fosilnim gorivima, koji štetno utiču na životnu sredinu i zdravlje ljudi, iako je TNG ekološki i ekonomski prihvatljivo gorivo, a to će se, kako je rekao, odraziti i na budžet kroz manje prihode od poreza i veća izdvajanja za lečenje od obolenja koja prouzrokuju fosilna goriva.


Kelemen je naveo da je u Hrvatskoj na primer, akciza na TNG samo 13 EUR po toni, a u Srbiji 380 EUR, dok je uobičajeni evropski prosek 125 EUR po toni.

Potrošnja TNG-a u Srbiji, naveo je, pala je sa 420.000 tona na oko 300.000 tona godišnje.

U Hrvatskoj se čak, istakao je, daju subvencije od 40% cene ugradnje mehanizama za prelazak automobila na korišćenje TNG, a to se radi i u Italiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Poljskoj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.