NavMenu

Programeri, ostanite u svom gradu - Deset godina IT komete "Levi 9"

Izvor: eKapija Ponedeljak, 27.04.2015. 12:50
Komentari
Podeli
"Levi 9", Novi Sad"Levi 9", Novi Sad
Njihove aplikacije i softveri pokreću poslovanje na aerodromu "Schipol" u Amsterdamu, internet kupovinu na sajtu Bol.com, koordinišu učesnike u saobraćaju i omogućavaju kupovinu karata za prevoz na automatima. Uprkos sve ubrzanijoj globalizaciji, mobilnosti radne snage i klijentima iz raznih zemalja, IT kompanija "Levi 9" na sebe je preuzela deo misije zadržavanja mladih stručnjaka ne samo u zemlji, već u svojim gradovima. Nedavno su proslavili deseti rođendan uz brojku od 500 zaposlenih u 5 razvojnih centara.

"Programeri, pridružite nam se. Ostanite u svom gradu" - slogan je kojim je "Levi 9" pozvao studente i diplomce po otvaranju svoje najmlađe kancelarije u Zrenjaninu, gde je nakon pola godine postojanja zaposleno 19 "ajtijevaca". Zrenjaninska kancelarija je deo razvojnog centra ove holandske kompanije u Srbiji, koji od 2005. godine postoji u Novom Sadu.

Međutim, za rad u "Leviju 9" nije neophodno formalno obrazovanje, kako kažu u ovoj kompaniji – ukoliko kandidati dobro stoje sa "Javom", C#, "Androidom", "Front End"-om ili se pronalaze u ulogama test inženjera ili sistem administratora, mogućnosti za dalji profesionalni razvoj i posao u ovoj kompaniji su otvorene.

- Statistike kažu da Srbiju godišnje napusti preko 30 hiljada ljudi među kojima je najviše inženjera – kaže u razgovoru za "eKapiju" Dušica Ljubojević iz HR odeljenja firme "Levi 9".

- Radeći projekte iz Novog Sada i Zrenjanina za klijente koji su upravo iz zemalja gde naši kadrovi odlaze, verujemo da doprinosimo smanjenju ove zabrinjavajuće statistike. To je svakako jedna od misija osnivača "Levi 9" u Srbiji – objašnjava Ljubojević.

Firma u svom poslovanju koristi tehnologije "Oracle Java", "Microsoft .NET" i "Front-End", a njihove usluge se mogu podeliti u tri domena - internet maloprodaja (E-retail), digitalni marketing i saobraćaj i transport (Trafic and transport solutions).

Zaposleni u "Levi 9"Zaposleni u "Levi 9"
Novosadska i zrenjaninska kancelarija zajedno predstavljaju najveći razvojni centar ove kompanije i zapošljavaju preko 300 IT profesionalaca, a neki od klijenata za koje rade su "Heineken", "Hyundai", "Adidas", "Tom Tom", "Xerox", "Telegraaf", "Tele 2"... Odluka o otvaranju nove kancelarije pala je prošle godine, kada je kompanija primetila da veći broj, kako kažu, najboljih IT stručnjaka, dolazi iz Zrenjanina.

- Shvatili smo da Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" obrazuje kadrove koji su nama potrebni, a da svi ti diplomci ukoliko istraju u želji da nađu posao u struci, najcešće to uspevaju van svog grada. Blizina Zrenjanina Novom Sadu svakako je doprinela ovoj odluci a podrška nije izostala ni od strane fakulteta sa kojim aktivno učestvujemo u edukaciji budućih stručnjaka – priča Dušica Ljubojević.

"Levi 9" aktivno radi i na obrazovanju novih kadrova i njihovom usavršavanju kroz saradnju sa fakultetima, koji dobijaju priliku da se oprobaju u njihovoj firmi.

- Prošle godine smo u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka započeli edukaciju u oblasti "Java" programiranja – nastavlja Ljubojević - i do sada je organizovano 5 grupa (oko 60 polaznika) polaznika kursa. Nedavno je organizovan sličan "Java" program, ovog puta u saradnji sa fakultetom u Zrenjaninu, a kroz projekat Ministarstva prosvete "Edukacijom do posla" edukovali smo 40 polaznika iz Zrenjanina. Najbolji polaznici pomenutog kursa u Novom Sadu i Zrenjaninu ostvaruju mogućnost da prođu kompletan proces selekcije u našoj kompaniji i da postanu deo "Levi 9" tima – kaže Ljubojević.

Kompanija "Levi 9" dobila je ime po kometi koja je 1994. godine udarivši u Jupiter izazvala eksplozije ostavivši za sobom kratere vidljive golim okom sa Zemlje i u skladu sa svojim imenom ima misiju da ostvari značaj uticaj na IT tržištu. Firma je osnovana u Amsterdamu, a pored dve kancelarije u Srbiji, posluju i u Kijevu u Ukrajini i Jašiju u Rumuniji (Iasi).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.