NavMenu

Italijanska vlada odobrila 30 mil EUR kredita za MSP i JKP u Srbiji

Izvor: Tanjug Četvrtak, 16.04.2015. 13:38
Komentari
Podeli
Italijanska vlada odobrila je drugu kreditnu liniju od 30 mil EUR za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u Srbiji, ali i javno-komunalnim preduzećima, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije.

Nova italijanska kreditna linija, koja je predstavljena u PKS, nalazi se među najpovoljnijim na domaćem tržištu, jer je efektivna kamatna stopa 4,35% na godišnjem nivou, period počeka do dve godine, a period otplate do osam godina.

Kredit se sastoji iz dve komponente - 70% kredita se koristi za kupovinu dobara i usluga italijanskog porekla, dok preostalih 30 može da se koristi za pokrivanje lokalnih troškova, kao što su obrtna sredstva, oprema i sirovine neophodne za potrebe investicionih projekata.

Kredit se odobrava preko Banke Intesa, Čačanske banke, Erste banke, Eurobanke, JUBMES banke, KBM banke, Komercijalne banke, Sberbanke i UniCredit banke.

Na prezentaciji te kreditne linije Vlade Italije rečeno je da će se krediti za mikro preduzeća i preduzetnike kretati od 5.000 EUR do 1 mil EUR, za MSP od 50.000 EUR do 1 mil EUR, a za JKP od 150.000 EUR do 2 mil EUR.

Naglašeno je i da su sredstva kredita namenjena za finasiranje poljoprivrede, građevinarstva, elektroprivrede, telekomunikacija, tekstilne industrije, hemijskih proizvoda, zdravstva, mašinstva, transporta, turizma, kao i za izgradnju i održavanje puteva, vodosnabdevanje, javnu rasvetu, kanalizacionu mrežu, javni prevoz, poslovne inkubatore i industrijske zone i parkove.

Državni sekretar Ministarstva privrede Miloš Petrović rekao je da je ova pomoć nešto što će svakako ubrzati realizaciju Strategije malih i srednjih preduzeća, ali i za kratko vreme doneti rezultate.

On je rekao da srpska strana ovu kreditnu liniju vidi kao "win-win situaciju", jer srpska preduzeća dobijaju povoljne kredite, ali zauzvrat od tog novca kupuju opremu koja je italijanskog porekla.


- Mi ovo vidimo kao nešto što je "win-win situacija". Nama je osim tog novca potrebna i oprema koja svakako potiče od italijanskih kompanija koje su lider u proizvodnji industrijske opreme. Na ovaj način imamo rešeno i finansiranje i način da dođemo do opreme koja je potrebna za unapređenje proizvodnje malih i srednjih preduzeća - istakao je Petrović.

Ambasador Italije u Srbiji Mateo Renci rekao je da je ova kreditna linija pravi način na koji može da se podstakne privredni rast.

- Srbija sve svoje aktivnosti treba da usmeri kao ekonomskom rastu koji je zajednički prioritet i Srbije i Italije - rekao je Renci.

On je dodao i da se ovom kreditnom linijom produbljuje saradnja malih i srednjih preduzeća Italije i Srbije.

Ovoj drugoj kreditnoj liniji prethodila je uspešna realizacija prve kreditne linije italijanske vlade u vrednosti od 33,25 mil EUR kojoj je pristupilo preko 160 malih i srednjih preduzeća.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.