NavMenu

SERTIĆ: U planu nova zakonska rešenja o stečaju

Izvor: Beta Sreda, 15.04.2015. 17:08
Komentari
Podeli
Željko SertićŽeljko Sertić
Vlada Srbije planira nova zakonska rešenja o stečaju kojima bi se stvorili uslovi da stečaj bude lek za poslovno oživljavanje preduzeća, izjavio je u sredu (15. aprila 2015. godine) ministar privrede Srbije Željko Sertić.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva privrede, Sertić je to rekao na sastanku koji je sa ministrom rada, zapošljavanja i socijalne politike Aleksandarom Vulinom održao sa rukovodstvom Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Sertić je rekao da se dosadašnje predrasude o stečaju moraju menjati, jer taj proces podrazumeva u najvećem broju slučajeva "čišćenje" preduzeća od nagomilanih dugova i podrazumeva izdvajanje "zdravih delova preduzeća", koji mogu da dovedu do nastavka rada.

- Planiramo nova zakonska rešenja o stečaju. Stvaramo uslove da stečaj bude lek za poslovno oživljavanje preduzeća koja imaju strukturne probleme, a imaju radni ili bilo koji drugi kapacitet koji može da ih pokrene - objasnio je ministar privrede.

Sertić je rekao i da završetak privatizacije u Srbiji koče nasleđeni problemi i opstrukcija direktora u pojedinim preduzećima.

- Imamo mnogo nasleđenih problema koji koče privatizaciju - od problema sa višegodišnjim sudskim sporovima i restitucijom, do opstrukcije pojedinih direktora u preduzećima koja treba da se privatizuju - rekao je ministar privrede.


On je istakao da će ti problemi biti rešeni, ali da je u tome neophodna saradnja sa sindikatima.

- Svima nam je u interesu uspešno okončanje procesa privatizacije, kao i podsticanje proizvodnje. Rast proizvodnje i izvoza i postavljanje srpske privrede na zdrave osnove je prioritetni cilj srpske vlade - rekao je Sertić.

Vulin je podsetio predstavnike Samostalnog sindikata da je Vlada Srbije obezbedila socijalan program za radnike preduzeća u restrukturiranju, ali da se nisu svi radnici prijavili za taj program, za koji je ostalo još malo vremena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.