NavMenu

Odbijen zahtev "Zastave oružje" za prijem 300 mladih stručnjaka i zanatlija

Izvor: Danas Sreda, 25.03.2015. 08:50
Komentari
Podeli
"Zastava oružje" (Foto: zastava-arms.rs)"Zastava oružje"
Fabrike odbrambene industrije Srbije (OIS), koje su u državnom vlasništvu, nisu ovih dana dobile saglasnost Vlade da zaposle nove radnike, iako su im potrebni za održavanje kontinuiteta proizvodnje namenjene pretežno inostranim partnerima širom sveta.

"Zastavi oružju" tako je, krajem minule sedmice odbijen zahtev da zaposli 300 novih proizvodnih radnika, odnosno mašinskih inženjera, tehničara i zanatlija, koji kragujevačkoj fabrici nedostaju već duže od godinu dana, s obzirom na sve veći broj izvoznih ugovora. Naime, i pored toga što su vojne fabrike značajni izvoznici sa sopstvenim deviznim prihodom, država ih tretira jednako kao i javna preduzeća koja su korisnici budžeta, i otuda im već duže ne dozvoljava da zapošljavaju nove radnike. U novembru prošle godine, inače i uzgred, zaposlenima u fabrikama OIS ("Zastava oružje", "Krušik" iz Valjeva, "Sloboda" iz Čačka, "Prvi partizan" iz Užica, "Milan Blagojević" iz Lučana i "Prva iskra" iz Bariča ) plate su smanjene za 10%.

Zabranom zapošljavanja novih radnika najozbiljnije će biti ugrožena proizvodnja u "Zastavi oružju", tvrde u toj fabrici koja izvozi u 42 zemlje širom sveta. Doskorašnji ugovori za isporuke pešadijskog naoružanja, lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu u SAD, severnoafričke i države Bliskog istoka, kao i druge zemlje, "težili" su oko 80 mil USD. Potencijalni partneri se, međutim, i dalje javljaju, pa su Ujedinjeni Arapski Emirati, prema nezvaničnim informacijama, zainteresovani za nove količine "Zastavinog oružja", i to u vrednosti od, kako se čuje, oko 30 mil USD.

Da bi ispunila sve veće obaveze prema inostranim partnerima, "Zastavi" je, pored nekoliko stotina novih radnika, najmanje, neophodna i savremena proizvodna oprema. Država, kao većinski vlasnik preduzeća OIS, početkom godine je najavila da će tokom 2015. u vojnu industriju da uloži oko 60 mil EUR. Koliko je poznato, kragujevačkoj i ostalim domaćim vojnim fabrikama do sada, na ime ulaganja u osavremenjavanje proizvodne opreme, nije stigao ni jedan jedini evro.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.