NavMenu

Koliko vredi tržište falsifikovane robe?

Izvor: RTS Subota, 21.03.2015. 14:38
Komentari
Podeli

Kupovina falsifikovane robe, iako vam se na prvi pogled učini isplativijom, ima višestruke negativne posledice. Nemate garanciju za proizvod, a kupovina takve robe loše utiče na nacionalnu ekonomiju i usko je povezana s organizovanim kriminalom.

Međunarodna trgovinska komora procenjuje da je globalna trgovina falsifikovanim i piratskim proizvodima, vredna 612 mlrd EUR. Trgovina takvim proizvodima preti svetskoj ekonomiji, pa i Srbiji.

- Prema nezvaničnim podacima najmanja stopa piraterije i krivotvorenja primećena je u velikim gradovima i tu možemo reći da na tržištu ima manje od 10% krivotvorenih i piratskih proizvoda. Problem su manji gradovi, naročito pogranične zone - kaže Branka Pelenkatić, pomoćnik direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije.

Nema preciznih podataka koliko vredi tržište falsifikovane i piratske robe u Srbiji. Procenjuje se da su pre dve godine samo piratski softveri vredeli 70 mil USD.

- Prvi put sam došao u Srbiju 2010. i video da se na ulicama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu prodaju piratski diskovi. Pet godina kasnije više nisam video taj problem. Verovatno su dva razloga za to. Odlučna akcija vlasti i razvoj interneta - kaže Keni Rajt, ekspert Evropske unije u Patentnom zavodu Danske.

Svake godine Ministarstvo trgovine obavi više od 3.000 posebnih kontrola. Na vrhu lestvice zaplenjene krivotvorene robe su alkoholna pića, čak 66%.

Ogroman rizik predstavljaju i falsifikovani lekovi, kozmetika, proizvodi za ličnu higijenu, električni alati, rezervni delovi za automobile, električni proizvodi i igračke za decu.

- Količina falsifikovanih proizvoda koje svake godine otkrijemo predstavlja veliku indikaciju za rizik za potrošače zato što su u strukturi zaplenjenih krivotvorenih proizvoda uglavnom potrošački proizvodi - kaže Vera Despotović iz Ministarstva trgovine, turuzma i telekomunikacija.

Kupovina originala je podrška legalnoj trgovini, kažu u resornom ministarstvu.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vesna Kovač kaže da je najvažnija poruka da falsifikati zbog svog štetnog uticaja koštaju mnogo više.

- Kupovina originala je legitimni oblik borbe protiv falsifikovanja i zaštite izloženosti rizicima koje predstavljaju falsifikati za zdravlje i bezbednost potrošača - kaže Vesna Kovač.

Zaštita prava intelektualne svojine direktno je povezana sa privrednim rastom i otvaranjem radnih mesta, smatraju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Biljana Popović Jovanović kaže da sigurno poslovno okruženje gde se poštuju i štite prava intelektualne svojine predstavljaju otvoren poziv za potencijalne investitore.

Evropska unija donirala je 2,8 mil EUR za nabavku opreme za uništavanje krivotvorenih proizvoda i različite partnerske projekte.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.