NavMenu

Nema otkaza zaposlenima, investicije od 20 mil USD - Ko su novi menadžeri "Železare" Gudiš i Kamaraš?

Izvor: Tanjug Sreda, 18.03.2015. 08:31
Komentari
Podeli

Železara Smederevo (Foto: zelsd.rs)Železara Smederevo

Smederevskom "Železarom" upravljaće holandska firma "HPK Engineering", odlučila je Vlada Srbije u utorak (17. marta 2015). Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, Vlada je prihvatila odluku Komisije za izbor najpovoljnijeg predlagača i zadužila Ministarstvo privrede da sprovede potrebne aktivnosti za zaključenje Ugovora o pružanju usluga upravljanja i savetovanja sa tom kompanijom.

Holandsku kompaniju predstavljaju Džon Gudiš, koji je nekada vodio "U.S. Steel" u Košicama i Petar Kamaraš, a za upravljanje čeličanom predložen je privatizacioni savetnik KPMG. Prognozu o ovakvom izboru novog rukovodstva objavio je list "Politika" prošle nedelje.

Kompanija "HPK Engineering" obavezala se da će u roku od šest meseci čeličana poslovati profitabilno, da će sačuvati broj zaposlenih i uložiti 20 mil USD za podizanje proizvodnje, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

U najoštrijoj konkurenciji za rukovođenje "Železarom" našle su se dve firme: "Esmark" iz SAD i "HPK Engineering" iz Holandije. Vlasnik "Esmarka" Džejms Bušar i Peter Kamaraš, partner u "HPK Engineering", doskorašnji poslovni partneri, u trku za profesionalni menadžment ušli su posebno.

Doskorašnji partneri narušili su svoje odnose pošto je "Esmark Europe", koja je u sastavu "Bouchard Group", nedavno podnela tužbu protiv slovačkog biznismena Petera Kamaraša zbog, kako su naveli, podrivanja nastojanja kompanije "Esmark Europe" da privatizuje "Železaru Smederevo" u kojoj traže odštetu od više od 100 mil USD.

Ko su novi menadžeri "Železare" Gudiš i Kamaraš?

Kompaniju "HPK inženjering" formirali su Petar Kamaraš i Džon Gudiš, ljudi koji, ne slučajno, odlično poznaju posrnulu smederevsku kompaniju. Gudiš je, naime, bio izvršni potpredsednik "U.S. Steel"-a, američke kompanije, koja je svojevremeno kupila "Železaru" u Smederevu, kao i predsednik Nadzornog odbora u Košicama u Slovačkoj, odakle dobro poznaje i Kamaraša.

On je bio je jedan od zagovornika "U.S. Steel" za širenje u Evropi, u Slovačkoj, i za kupovinu "Železare Smederevo" još 2003. godine, smatra urednica "Magazina Biznis" Radojka Nikolić. Gudiš je krajem 2010. godine otišao u penziju posle 40 godina staža i posle više decenija provedenih u američkoj kompaniji "U.S. Steel".

On je jedan od potpisnika memoranduma o kupovini "Železare Smederevo" sa bivšim premijerom Zoranom Ðinđićem krajem 2002. godine. I Gudiš i Kamaraš važe za stručnjake u industriji čelika svetskog formata, sa iskustvom u ogromnim kompanijama u više zemalja u svetu.

Kamaraš je slovački biznismen, bivši član kompanije "Esmark Europe", koja je protiv njega podnela je tužbu američkom sudu zbog podrivanja nastojanja kompanije "Esmark Europe" da privatizuje "Železaru Smederevo".
Kamaraš je u vreme "U.S. Steel"-a snabdevao "Železaru Smederevo" sirovinama. U opciji privatizacije "Železare", Kamaraš je u okviru ponude "Esmarka" trebalo da bude snabdevač sirovinama, a sada će upravljati zajedno sa Gudišom.

Inače, kompanija "HPK Engineerig" B.V. je registrovana u Holandiji, sedište joj je u Amsterdamu, na adresi Herikerbergweg 238luna Arena. Nije, međutim, naveden datum registracije firme. To su jedini podaci dostupni o toj firmi u registru preduzeća u Holandiji. Firma nema svoj sajt, postoji samo sajt istoimene kompanije iz Košica u Slovačkoj, koja posluje od 1958. godine.

Kompanija Pikaro Slovakia-Bratislava: PIKARO TRADING, SE nalazi se u registru "European company Council Regulation (EC) No 2157/2001 of 8 October 2001 on the Statute for a European company (SE)". Regostrovana je 18.6.2014, u Republici Slovačkoj, sa sedištem u Bratislavi na adresi Boženy Nemcovej 8, 811 04 Bratislava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.