NavMenu

Hiljadu namirnica iz Srbije uskoro u evropskoj bazi podataka - na ekranu mobilnog telefona sastav proizvoda

Izvor: Politika Sreda, 06.06.2007. 10:50
Komentari
Podeli

Evropa čeka da i Srbija do jeseni upiše oko hiljadu namirnica iz našeg jelovnika u veliku bazu podataka, što će biti od značaja za sva tematska istraživanja u vezi sa hranom, ishranom i zdravljem stanovništva Starog kontinenta.

Ti podaci biće najpre dostupni posredstvom Interneta, a za nekoliko godina, kada uznapredujemo, zahvaljujući tim podacima moći ćemo u supermarketu da na ekranu mobilnog telefona pročitamo sastav kiselog mleka do detalja. I potom da kupimo ili ne, u zavisnosti da li nam odgovara njegov hranljivi sastav, količina minerala, vitamina.

Uz to, Srbiji je poverena uloga regionalnog centra za Balkan kao i zemlje centralne i istočne Evrope, kako bi i ostalima pokazala način za ulazak u ovaj projekat EU. Tim povodom u Beograd su stigli Pol Fingles, koordinator Evro FIR (European Food Information Resource) i profesor Kornelija Vitkof, rukovodilac projekta edukacije u okviru Evro FIR, da bi sa našim predstavnicima u ovom poslu, predstavili čitav poduhvat.

Predstavnici fabrika hrane, koji su juče (5. jun 2007. godine) bili na sastanku, mogli su da čuju kako će podaci o njihovim proizvodima biti poslati u Evropu, ali istovremeno je upućen i poziv ovdašnjim studentima da "zasuču rukave". Jer među 110 naučnih istraživača i pedesetak postdiplomaca iz 27 zemalja, koliko Evro FIR ima sada, naći će se mesta i za naše mlade snage.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.