NavMenu

"ASSTEX Klaster tekstilaca" Novog Pazara otvara predstavništvo u skandinavskim zemljama

Izvor: eKapija Ponedeljak, 09.03.2015. 11:22
Komentari
Podeli
"ASSTEX Klaster tekstilaca" namerava da otvori predstavništvo u skandinavskim zemljama. Projekat, koji sprovode sa EU Progresom, se odnosi na marketing, analizu i istraživanje tržišta, a u "Klasteru" veruju da bi predstavništvo u Švedskoj, Norveškoj ili Danskoj mogli da otvore do sledeće godine. Asocijacija proizvođača džinsa osnovana je 2008. godine sa 135 firmi, a godinu dana kasnije prerasla je u "Klaster ASSTEX".
Tekstilci iz Novog Pazara, grada koji više od 30 godina živi od džinsa, radili su samostalno dok su mogli. Najjače kompanije su shvatile da je potrebno da se udruže kako bi opstale i njihovim udruživanjem nastao je prvi klaster u državi.

U "Klaster" se udružilo 10 najjačih kompanija iz Novog Pazara koje zapošljavaju oko 2000 radnika.

Formiranje "Klastera" značilo je i zajednički nastup na međunarodnim sajmovima koji je rezultirao otvaranjem predstavništva u Poljskoj i Moskvi.

Velikim uspehom smatraju što od početka rada "Klastera" nisu nikoga otpustili.

- Uprkos krizi i padu proizvodnje tekstila u zemlji, iako radimo sa smanjenim kapacitetom ipak uspevamo da svima zaposlenima obezbedimo platu - kaže za "eKapiju" Nermin Balija, menadžer "Klastera tekstilaca".
Balija kaže da su zahvaljujući velikom iskustvu firmi koje čine "Klaster" uspeli da očuvaju kvalitet svojih proizvoda.
- Nije lako, ima puno problema, ali nekako uspevamo da poslujemo i opstanemo - kaže sagovornik "eKapije".

Priznanje "Klasteru" stiglo je i od Kluba privrednih novinara koji je Nerminu Baliji, uručio priznanje za "Menadžera godine" za udruživanje i rezultate "Klastera".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.