NavMenu

(NOMINACIJA ZA NAGRADU AUREA 2015): "StartLabs" - Investicioni fond koji investira u tehnološke startape Zapadnog Balkana

Izvor: eKapija Sreda, 18.03.2015. 16:34
Komentari
Podeli
Prvi privatni investicioni fond u regionu, "StartLabs", koji investira u kompanije u početnoj fazi razvoja, pokrenuo je krajem 2014. godine novi fond koji će investirati u osam do 10 IT kompanija u narednih 12 meseci.

"StarLabs" investira u firme u ranoj fazi razvoja do 50.000 USD, a u okviru novog fonda, najuspešnije kompanije iz "StartLabs" portfolija će imati mogućnost da dobiju i propratne investicije do pola miliona dolara.

Cilj "StartLabs"-a je da napravi most koji će povezati talentovane stručnjake iz Jugoistočne Evrope sa znanjem i investicionim tržištem u Silicijumskoj dolini. Osnovali su ga Voja Lalić, preduzetnik koji već 20 godina živi u San Francisku i partner u Beogradu, Nebojša Lazić.

Program koji se odvija u San Francisku i Beogradu je jedinstvena prilika za lokalne preduzetnike da se pridruže globalnoj startap zajednici, nauče kako da posluju prema Lean startap principima i zadobiju početno ubrzanje za rast svoje kompanije.

"StartLabs" se fokusira na IT proizvode i kompanije koje posluju globalno i on-line, što uključuje širok dijapazon B2B, B2C, C2C i SaaS startapa.

Osim investicija, startapi dobijaju i mentorski program, i potpunu podršku mentora u razvoju koji ih slede do momenta dok se ne razviju dovoljno da mogu samostalno da posluju na globalnom tržištu (Go-To-Market program). U proteklih godinu i po dana, koliko postoji, "StartLabs" je investirao u 5 startapa iz regiona jugoistočne Evrope (3 iz Srbije i po jednu iz Hrvatske i Slovenije) koji su sada u njihovom portfoliju, uključujući i nedavno ostvarenu prvu investiciju finansiranu iz novoosnovanog fonda. Sve kompanije u koje je "StartLabs" investirao dobile su narednu rundu investicija u roku od godinu dana, što se pokazalo kao uspešan model ulaganja.

INOVATIVNOST

(Foto: Shutterstock.com)
Poslovni model po kome "StartLabs" posluje je jedinstven i inovativan u lokalnom okruženju, a cilj je da podrži mlade perspektivne kompanije i "dobre ideje" tako što im osim investicija, omogućava mentorski program i pomaže im da se brže usavršavaju za globalno tržište.

"StartLabs" stvara most između San Franciska, gde je nastala filozofija uspešnog preduzetništva i Balkana, gde postoji veliki potencijal i talentovani preduzetnici.

Osim toga, radi na podsticanju preduzetničke kulture poslovanja, koja se zasniva na saradnji, poverenju i međusobnom unapređivanju poslovnih partnera.

U Srbiji je ovo jedinstvena organizacija. Do sada je novac fondova koji ulažu u startape dolazio uglavnom iz EU fondova, a "Startlabs" je prvi privatan fond, koji investira do 50.000 USD čime stiče udeo u kompaniji do 15%.

U nameri da nastavi da investira u startape iz Jugoistočnog dela Evrope, "StartLabs" će nastaviti da unapređuje i svoj jedinstveni Go-To-Market program kreiran za kompanije u svom portfoliju. Naime, osim investicija startapi dobijaju i mentorski program, i potpunu podršku mentora u razvoju koji ih slede do momenta dok se ne razviju dovoljno da mogu samostalno da posluju na globalnom tržištu. Program se sastoji od 3 meseca u Beogradu i 3 meseca u San Francisku, i kreiran je u skladu sa potrebama svakog startapa posebno.

Znanje o poslovanju i izlasku na globalno tržište (Go-To-Market strategy) u "StartLabsu" žele da predstave i široj publici na meetup-ovima koje organizuju i da ga prenesu na mlade IT preduzetnike.

Najčešći problemi sa kojima se susreće IT preduzetnik prilikom pokretanja firme je da domaća administracija ne razume potrebe ove oblasti, i primenjuje principe koji važe za firme koje već posluju što često usporava i ograničava mlade preduzetnike. Startapi u okviru progama "StartLabs" nemaju birokratske prepreke, jer je ovaj akcelerator usvojio dobre prakse iz Kalifornije.

"StartLabs" omogućava rad sa mentorima iz San Franciska, Londona i Berlina koji su investitori ili vlasnici uspešnih firmi, imaju široko iskustvo u vođenju poslovanja i mnogobrojne investicije iza sebe.

Novi fond "StartLabs"-a okuplja američke i lokalne investitore gde lokalni investitori uče i stiču iskustvo kako se pristupa odnosu prema startapu, kako funkcionišu te investicije, kako od ideje napraviti dobar proizvod i kako se to isplati na duge staze.

Novi partner koji se priključio "StartLabs"-u u novom fondu je Dejvid Šoh, član upravnog odbora u "Orionu" i direktor Srpske asocijacije privatnog kapitala.

DRUŠTVENA KORISNOST

Podrška startap zajednice u Srbiji i na Balkanu, koju daje "StartLabs" doprinosi opštem unapređenju ekonomsko-privrednog okruženja, gde se kao rezultat ovakvog poslovanja otvaraju nova radna mesta za mlade talentovane stručnjake.

"StartLabs" ulaže do 50.000 USD u perspektivne IT startap kompanije iz regiona i Jugoistočne Evrope i pomaže im da oblikuju svoje poslovanje u biznis sa perspektivom brzog napredovanja, čime se podstiče preduzetnički duh. U 2014. godini "StartLabs" se susreo sa 190 startapa, što potvrđuje da u Srbiji ima ideja, ali nedostaje znanje da se one u ranoj fazi razvoja pretoče u proizvod koji je potrošač spreman da plati.

U "StartLabsu" ne postoji konkurs gde u jednom danu naprave izbor, već je program otvoren tokom cele godine, a sve kompanije koje bi želele da se pridruže mogu da apliciraju na zvaničnom sajtu www.startlabs.co.


Investiranje "StartLabs"-a u tehnološke startap kompanije podstaklo je razvijanje lokalne startap zajednice, što se ne odnosi samo na startap kompanije već i na privlačenje investitora i njihovu edukaciju o ulaganju u kompanije u ranom razvoju.

Osim finansijske podrške, odnosno komercijalnog uspeha, "StartLabs" lokalnim preduzetnicima pruža i edukativnu podršku. Go-To-Market program za preduzetnike u portfoliju "StartLabsa" je kreiran za potrebe svakog tima pojedinačno, a mentori i partneri su uvek dostupni timovima za konsultaciju i savetovanje.

"StartLabs" organizuje i javne događaje i radionice na kojima gostuju ugledni mentori i investitori iz San Franciska i Evrope, koji u Beogradu prenose svoje iskustvo lokalnim preduzetnicima. Ovi događaji prepoznati su kao najvažniji startap događaji u regionu. Do sada je održano više od petnaest događaja u organizaciji "StartLabsa" na kojima je gostovalo više od 10 uspešnih preduzetnika (mentora) iz Silicijumske Doline, a svaki događaj posetilo je oko 100 lokalnih preduzetnika, koji su ovu vrstu edukacije ocenili kao vrlo značajnu za svoje poslovanje.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

Za godinu i po dana postojanja, "StartLabs" je investirao i sada u svom programu ima pet startapa - "Business Exchange", "CaseTrek", "CarLock" i "Loyalis", a investiciju novog "StartLabs" fonda nedavno je dobila startap kompanija - "Mango Coinz". Radi se o aplikaciji koja je još u beta verziji, a njeni osnivači kažu da je reč o ostvarivanju zarade za vreme bavljenja fizičkom aktivnošću.

Investicijom "StartLabs" stiče udeo u kompaniji do 15% zavisno od konkretne sume koja se ulaže, kao i od faze u kojoj se nalazi kompanija i njen biznis. Novi "StartLabs" fond će investirati u 8 do 10 IT početničkih kompanija u narednih godinu dana u iznosu do 50.000 USD, uz mogućnost nastavka finansiranja u vrednosti do pola miliona dolara za najuspešnije kompanije u portfoliju.

Model poslovanja po kome "StartLabs" posluje, pokazao se kao uspešan na osnovu toga što su sve kompanije u koje je "StartLabs" investirao, u roku od godinu dana dobile narednu rundu investicija, nastavile sa rastom i proširile obim svog poslovanja.

Još jedan pokazatelj, uspešnog poslovanja "StartLabs"-a je i to što je u startap zajednici kompanija prepoznata kao jedan od najvažnijih aktera, kako u komercijalnom smislu u vidu finansijskog uspeha, tako i u pružanju edukativne podrške startap zajednici.

Ukoliko je tehnološki Vaš favorit akcelerator za razvoj IT preduzetništva za investiciju godine, glasanje možete obaviti na zvaničnom sajtu nagrade "Aurea".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.