NavMenu

Poslovni Forum "Srbija u Beču"- Veliko interesovanje srpskih firmi za saradnju sa poslovnim krugovima Austrije

Izvor: eKapija Petak, 06.03.2015. 13:17
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Privredna komora Srbije i Privredna komora Austrije četvrti put organizuju 24. marta Poslovni forum "Srbija u Beču 2015" sa namerom da se austrijskoj poslovnoj zajednici predstavi investicioni ambijent u Srbiji i rezultati reformi usmerenih na unapređenje uslova poslovanja, stoji u saopštenju iz Privredne komore Srbije.

Na skupu u Beču učestvovaće 45 srpskih kompanija i institucija, a najviše prijavljenih firmi je iz oblasti prehrambene industrije, prikupljanja sekundarnih sirovina, reciklaže i komunalne privrede.

Nakon plenarnog dela Poslovnog foruma predviđeni su bilateralni razgovori srpskih i austrijskih privrednika. Menadžeri kompanija iz Srbije imaće priliku da se, u direktnim razgovorima, upoznaju sa predstavnicima austrijskih firmi koje su zainteresovane za poslovanje u Srbiji.

Austrija je tradicionalno među najvećim i najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerima i investitorima u Srbiji. Privredna saradnja i robna razmena beleže pozitivne trendove, ali ima još dosta mogućnosti za unapređenje ekonomskih veza. Ukupna robna razmena Srbije i Austrije u 2014. godini bila je 748 mil EUR. Izvoz iz Srbije vredeo je 264,6 mil EUR, a uvoz iz Austrije 483,4 mil EUR.

U Srbiji je registrovano oko 450 firmi sa austrijskim kapitalom. Sa investicijama od 2,6 mlrd EUR, Austrija je vodeći strani investitor u srpsku privredu od 2000. do 2013. godine. Austrijska ulaganja izdvajaju se u sektoru bankarstva i osiguranja - "Raiffeisen International", Hypo Alpe Adria Austria, Volksbanken, (HvB), Erste banka, "Wiener Städtische", "Uniqa", "Grawe", u oblasti telekomunikacija "Mobilkom Austrija", koji je i najveći "greenfild" investitor, u energetici OMV Austrija.

Angažovanje austrijskih kompanija u Srbiji karakterišu i primeri dobrih privatizacija, kao što su kruševačka "Merima", "Potisje" iz Kanjiže, "Sever" Subotica. Nove šanse za investiranje u Srbiji austrijske firme vide u energetici, ekologiji, infrastrukturi, prehrambenoj, metalskoj, tekstilnoj, kao i industriji nameštaja.

Poslovni forum biće dobra prilika da se obeleži decenija rada predstavništva PKS u Beču, navodi se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.