NavMenu

Zoran Panović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Danas" - Srpski fudbal je kao hokej na travi!

Izvor: Mozzart sport Ponedeljak, 23.02.2015. 11:34
Komentari
Podeli
Zoran Panović (Foto: Mozzart Sport)Zoran Panović
Odrastao u vreme jedne velike zemlje u kojoj se negovao i igrao sjajan fudbal, Zoran Panović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Danas", baš kao i ogromna većina tadašnjih Jugoslovena, zagriženih ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svetu, nije morao da baca pogled "preko plota" i pari oči gledajući duele viđenijih evropskih timova. Ritual se znao – nedeljni ručak i potom odlazak sa ocem na stadion "FK Sloboda" u Užicu, gde se na sat i po selio život Užičana koji su gromoglasno navijanje za crveno-crne doživljavali kao stvar mentalne higijene. Uveče je sledila nova poslastica u vidu gledanja "Sportskog pregleda", na kojem su se, po nepisanom pravilu, veličali trijumfi "Crvene zvezde" i "Partizana".

Po svemu sudeći, budući diplomirani sociolog Zoran Panović, glodur dnevnog lista Danas i veliki zaljubljenik u fudbal, na vreme je uvideo da raspad SFRJ neće doneti ništa dobro ni srpskom, ni "loptanju" u ostalim republikama. Zbog toga se okrenuo terenima po kojima lopta od noge do noge putuje znatno brže. Pod čudnovatim okolnostima, izbor je pao na Inter koji je s vremenom u njegovom navijačkom srcu stekao istovetan status kao "Crvena zvezda".

Iz tog razloga smo na početku razgovora autora knjige "Biti Milito" upitali gde je trenutno veća kriza – u srpskom novinarstvu, "Crvenoj zvezdi" ili do juče moćnom "Interu"...

– Trenutno je, nažalost, najteža situacija u "Interu" koji se malo trgnuo i sa dve vezane, visoke pobede nad "Parmom" i "Atalantom" u gostima, najavio bolje dane. Velika je drama tamo, jer Inter ne može da se snađe u gadnoj fazi u koju je ušao, a ona već traje dugo i tiče se promene vlasničke strukture. Faktički je Masimo Morati otišao, stigao je novi gazda iz Indonezije i sad su velika previranja, tačnije povratak staroj praksi čestog menjanja trenera i igrača. Na taj način, ponovo su postali "groblje igrača", kao nekada. Na primer, Vidić je u istoj poziciji kao Pančev svojevremeno. I ne samo on! Mnogi su propali, s tim što je ova kriza bitno drugačija od kriza iz vremena Moratija, kada je bilo mnogo više para i kad je "Kalčo" bio najjača liga na svetu – kaže Zoran Panović.

Veruješ li da će "Inter" uskoro stati na zdrave noge kao "Juventus"?


– Juve se vratio na stari kolosek, samo ima tu jedna psihološka stvar, pošto su oni napravili nov stadion, imaju dobar sistem, dok svi ostali stadioni nisu renovirani od Svetskog prvenstva u Italiji 1990. To je loš aspekt cele priče, besparica se oseća i to je tako.

Pod kojim okolnostima si postao veliki fan "Nerazura"?


– Dosta sam pratio evropski fudbal, posebno italijanski. "Inter" mi je čak bio odvratan, nervirao me sa svim tim pojačanjima i porazima. U nekom čudnom trenutku i iznenada, ta antipatija se pretvorila u simpatiju.

A jesi li prvo ispoštovao srpsku tradiciju i priklonio se "Zvezdi" ili "Partizanu"?

- To je sad više socioologija sporta, trebalo bi neke stvari razjasniti. Navijač sam "Crvene zvezde", ali ne može se navijati samo tako. Odrastao sam u Užicu, koje je u to vreme imalo čuvenog drugoligaša, kasnije i prvoligaša "Slobodu", klub sa ogromnom tradicijom. "Zvezda" je bila prvoligaš u velikoj zemlji i velikom fudbalskom sistemu, tako da je bilo teško zamisliti da će se oni naći u istoj ligi. Još sam manje mogao da zamislim da će tu istu "Zvezdu" jednog dana iz kupa izbaciti "Sevojno". I u takvim okolnostima, navijalo se za veliki klub, ali i za onaj lokalni koji voliš. A onda vremenom, kako su se stvari globalizovale i kako su počele da se prate evropske lige u eri izražene defanzive našeg fudbala, logično je bilo da se okrenem nekom inostranom klubu.

(Foto: Mozzart Sport)
Da li ti je neko gostovanje "Intera" u Beogradu ostalo u posebnom sećanju?


– To je ona nezaboravna utakmica kada je Marakana još bila bez sedišta. Okupilo se 110.000 ljudi i Muraro je dao onaj nesrećni gol, iako je lopta posle šetala po liniji. "Partizan" je takođe izgubio od "Intera", a "Zvezda" je igrala posle i s "Milanom".

Kada si prvi put sebe častio odlaskom na Đuzepe Meacu?

– Prvo da kažem kako je naša Prva liga ranije bila toliko jaka da ljude evropska scena uopšte nije interesovala. Čak se veoma poštovala i Druga liga koju su nazivali "Kongo". Moj tata je igrao sportsku prognozu, a kada bi za neki praznik bila pauza i kada su se u ponudu ubacivali italijanski klubovi, on se nervirao i pitao: "Ko su, bre, ovi!?" Sve se od tada promenilo i sad je evropski fudbal u poređenju sa ovim našim kao hokej na ledu i hokej na travi. Liče, ali nisu isti sportovi. A u Italiju sam išao prvi put pre desetak godina.

Možeš li da izdvojiš neku utakmicu?

– Bio bi to derbi s "Milanom" iz vremena kada je na klupi pobedničkog "Intera" sedeo Murinjo, a igrali Milito, Kambijaso, Zaneti, Pandev i ostali. Na drugoj strani, za "Milan" je igrao Bekam, međutim, danas je taj derbi senka onog nekadašnjeg. Pritom je paradoksalno da sad "Inter" vodi Mančini koji je u suštini pripremio Murinju tu veliku ekipu. Morati je tada ostvario staru želju i angažovao Mančinija, a on je u paketu doveo Mihajlovića i Stankovića. Ispostavilo se da je posle Murinjo napravio te velike poteze, našao "mrtvog" Milita, otpisanog Snajdera i osvojio evropsku titulu.

Odgledaš li kada si na "čizmi" i neke druge utakmice?


– Volim te utakmice koje me podsećaju na bivšu jugoslovensku ligu, poput one koju sam gledao u Bergamu, između "Atalante" i "Kaljarija". To vam je isto kao nekad "Vardar" – "Rijeka", takozvani šlageri kola. To je lepota prvoligaškog fudbala, baš takvi dueli i čine strukturu, odnosno armaturu dobre lige.

Možeš li da izdvojiš nekog igrača "Intera" kojeg naročito poštuješ?

– Napisao sam knjigu "Biti Milito" i to sve govori. Nekada je Altobeli bio veliki igrač, potom Nikola Berti, a u posebnom sećanju mi je "Inter" iz perioda kada je Morati skrcao silne pare za Ronalda, Zamorana i Simeonea. Deklasirali su "Real" u Milanu i u revanšu izgubili.

Zbog čega se Vidić nije najbolje snašao u "Interu"?

– Odmah sam bio skeptičan, jer sam znao da je dolazak u "Inter" veliki rizik i žao mi je što se on "ulupao" u tom "Interu". Nekako, stvorio se utisak da sada u Italiju ne dolazi prva igračka klasa, zbog čega se čini da Vidić silazi sa scene. Isti slučaj kao kada Klose dođe u "Lacio". Uveren sam da bi Vidić mnogo bolje prošao da je ostao u nekom engleskom klubu. Bilo kako bilo, neviđen je skauting kako je "Mančester Junajted" došao do njega svojevremeno. Baš sam nedavno čitao biografiju Aleksa Fergusona i preporučio bih je svim ljubiteljima fudbala. Ser Ferguson je svojevrstan fenomen i rekao bih da je on u fudbalu ono što je Čerčil bio na polju politike.

Kako bi prokomentarisao sumornu situaciju u koju je dospela naša reprezentacija?

– Dugo smo igrali kao "neka Jugoslavija" i to me iritiralo, mada nisam bio protiv Jugoslavije koja je bila velika i ozbiljna zemlja, ali čim je nešto krnje, to ne valja. I onda se dogodilo da postanemo Srbija i napravljen je dobar potez dovođenjem Radomira Antića za selektora. On je uspeo da u jednoj razvaljenoj reprezentaciji napravi odličnu atmosferu i nije se bavio glupostima, tipa da li neko peva himnu ili ne! Odveo nas je na "Mundijal", gde nije bilo sve kako treba, ali ne bi trebalo zaboraviti da smo pobedili Nemačku.


Kako si doživeo njegovo smenjivanje?


(Foto: Mozzart Sport)
– Siguran sam da bismo išli na EP u Ukrajini 2012. da je on ostao. To se nije dogodilo, izgubili smo tempo, što je demoralisalo igrače. Na kraju smo dospeli u paradoksalnu situaciju da imamo dobre pojedince, a loš nacionalni tim! Videlo se na kilometar da smo morali lako da prođemo grupu i plasiramo se na sledeći EP. Sad se pribojavam da se ne dođemo u poziciju jedne Mađarske koja ne uspeva da se oporavi decenijama. Sve u svemu, postoji opasnost da nam reprezentacija spadne na nivo klubova i dođe u problem da pobedi Maltu i Farska Ostrva.
Kakvu budućnost predviđaš večitim rivalima?

– Navijači koji intenzivno prate naš fudbal neće da shvate neke stvari. "Zvezda" i "Partizan" su pravljeni za veliku državu, da nije bilo Jugoslavije, ne bi bilo ni njih! Iz tog razloga, oni nisu srpski, nego brendovi nekadašnje Jugoslavije. Hoću da kažem da nije bilo "Zvezde" i "Partizana", svi bismo navijali ko je odakle, iz kog kraja, kao što rade Englezi. E kada su komunističke zemlje srušene, ti veliki klubovi više nisu mogli da se snađu u tim malim ligama. Takođe, strukturalno ne mogu da se redefinišu i, zaista, malo je paradoksalno da "Zvezda" i "Partizan" ostanu poslednji bastioni kardeljizma i najveći nastavljači samoupravljanja.

Zbog čega je to tako?

– Šešelj je svojevremeno predlagao da večiti rivali promene imena i to "Zvezda" u "FK Beli Orlovi", a Partizan u "FK Četnik", čime bi se verovatno usaglasili sa politikom navijanja. Kako god, voleo bih da se "Zvezda vrati" na stare staze, privatizuje i postane ozbiljan privatni klub koji će za pet-šest godina biti bar kao BATE Borisov. Da uđe u Ligu šampiona i tamo se ne osramoti. U suprotnom, sve će da se svede na proslavu trijumfa u Bariju!

Možeš li da lociraš momenat kada su stvari na Marakani počele da izmiču kontroli?


- Pad je krenuo strmoglavo i na dramatičan način. Dok je bio Piksi, to se držalo nekako, pobeđeni su "Roma" i PSV u Beogradu, a od "Bajerna" smo eliminisani na neiskustvo. U vreme kada je bio Zenga, ispali smo u poslednjoj sekundi iz Evrope. Kasnije se igralo egal sa "Glazgovom" i onda je pad krenuo odjednom i strmoglavo, što me deprimira. Ja bih voleo kada bi navijači mogli da kupe "Zvezdu". Lično, dao bih koliko imam, kako bih posedovao tih 0,0 ili ne znam koliko promila akcija!

ANDREU PIRLA SU U INTERU PROGLASILI ZA ANTITALENAT


Ko je igrač po meri tvojih fudbalskih aršina?


– Ako moram da se odlučim, onda bi to bio Pirlo iz onih najboljih dana. Cenim te majstore koji igraju po širini i organizuju napade. A moram ovde da dodam da su ga u "Interu" proglasili za netalentovanog. Sećam se kada sam kao klinac bio na košarkaškom kampu na Zlatiboru i u to vreme se "KK Prvi Partizan" pripremao za ulazak u Prvu ligu. Divac se pojavio na tom kampu i onda je neko rekao da im takav igrač nedostaje za plasman u najviši rang. E onda je usledio čuveni odgovor: "Ma jok, imamo mi takvih u Užicu koliko hoćeš!" To su te procene...
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.