NavMenu

U planu izgradnja rudnika bazalta "Vrelo" u okolini Brusa

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.02.2015. 12:17
Komentari
Podeli
U okolini Brusa u ležištu "Vrelo" nalaze se velike istražene rezerve bazalta izuzetnog kvaliteta, istaknuto je na konstitutivnoj sednici novog saziva Saveta za bazalt, održanoj u PKS-u 18. februara ove godine. Realizacija projekta izgradnje rudnika bazaltne rude "Vrelo" od strateškog je značaja za Srbiju, smatraju članovi Saveta.
Izgradnjom rudnika bazalta "Vrelo" stvorili bi se uslovi za otvaranje više stotina novih radnih mesta, čime bi delimično bila zaustavljena migracija iz najsiromašnijih kopaoničkih sela neposredno uz administrativnu granicu sa Kosovom i Metohijom. Takođe, obezbedio bi se eruptivni materijal za putogradnju koji se sada delom uvozi, kao i najkvalitetniji granulat za brze pruge. Izgradnja rudnika je i preduslov za izgradnju fabrika za finalizaciju proizvoda od bazaltne rude koji zamenjuju azbest, kao što su prekidna i neprekidna vlakna.
Kako bi se podstakao i što kvalitetnije realizovao ovaj projekat, Odbor za hemijsku, farmaceutsku, gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije doneo je odluku o formiranju Saveta za bazalt, koji čine predsednici opština Brus, Kuršumlija, Leposavić i Blace, najeminentniji profesori i inženjeri u ovoj oblasti, kao i predstavnici Komore. Za predsednika Saveta za bazalt u novom sazivu izabran je Dragan Stevanović iz PKS.
Inače, bazalt je nemetal vulkanskog porekla, netoksičan, nezapaljiv, odličan zvučni i toplotni izolator, izuzetno hemijski postojan, otporan na abraziju i ne apsorbuje vlagu.
Koristi se za proizvodnju bazaltne vune (prekidno vlakno), koja ima široku primenu u proizvodnji termoizolacionih, antiakustičkih građevinskih materijala i više vrsta vatrostalno-termoizalacionih proizvoda. Bazaltni proizvodi neprekidnog vlakna u potpunosti zamenjuje azbestna vlakna i služe za izradu obloga za kočnice, platna za izradu vatrostalnih odela, salonita i termoizolacionih ploča. Bazaltni beton se koristi za izradu pragova za brze pruge, a bazalt je neophodan u asfaltnim bazama za izradu otpornijeg habajućeg sloja kolovoza. Koristi se i kao arhitektonski kamen.
Na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici novog saziva, Savet je doneo plan aktivnosti na realizaciji projekta eksploatacije bazaltne rude, objavljeno je na sajtu PKS-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.