NavMenu

Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 8%

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.02.2015. 12:49
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8%, saopštava NBS.

Izvršni odbor je konstatovao da se međugodišnja inflacija i dalje kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, ali da je to u najvećoj meri posledica uticaja faktora s privremenim dezinflatornim dejstvom, kao što su neočekivano nizak rast regulisanih cena, pad cena nafte i niske cene primarnih poljoprivrednih proizvoda. Takođe, u obzir su uzete izražene geopolitičke tenzije, kao i prisutne nestabilnosti na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu. To bi moglo za posledicu da ima povećanje averzije investitora prema riziku, usporavanje tokova kapitala i neizvesniji efekat preduzetih mera monetarne politike razvijenih zemalja, posebno Evropske centralne banke na ekonomski oporavak naših ključnih spoljnotrgovinskih partnera.


Izvršni odbor je konstatovao i da se negativni efekti poplava postepeno smanjuju, na šta upućuje oporavak ekonomske aktivnosti, posebno u industriji i građevinarstvu.

Detaljnije o faktorima koji su opredelili odluku o zadržavanju referentne kamatne stope biće reči na prezentaciji "Izveštaja o inflaciji – februar 2015", koji je na današnjoj sednici usvojio Izvršni odbor.

Naredna sednica Izvršnog odbora biće održana 12. marta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.