NavMenu

EBRD izdvojio 20 mil EUR za razvoj ženskog preduzetništva na Balkanu

Izvor: Tanjug Sreda, 11.02.2015. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) će obezbediti do 20 mil EUR za kreditiranje malih i srednjih preduzeća na zapadnom Balkanu čiji su lideri žene. Program "Žene u biznisu" je kombinacija finansijskih sredstava, tehničke podrške, strategija za smanjenje rizika i savetodavnih usluga za kompanije. Pružanje savetodavnih usluga i tehničke podrške finansiraju vlade Luksemburga i Švedske.

EBRD lansirala je program "Žene u biznisu" za zapadni Balkan, odobrivši banci UniCredit Banja Luka kredit vredan 2 mil EUR.

"Žene u biznisu" je sveobuhvatan program osmišljen da unapredi žensko preduzetništvo kroz pomoć malim i srednjim preduzećima (MSP) na čijem su čelu žene, navodi se u saopštenju EBRD dostavljenom Tanjugu.

Zajam odobren banci UniCredit Banja Luka prvi je u okviru programa i prvi koji je EBRD odobrio toj banci. Preduzeća čiji su lideri žene često se susreću sa teškoćama u pribavljanju kredita, a cilj programa je da se takve prepreke prevaziđu, navodi EBRD.

- Iako nam je jasno da žene igraju značajnu ulogu u preduzetništvu, verujemo da je jačanje njihove uloge važan deo unapređenja ekonomskog potencijala regiona. Naš program zasnovan je na uspešnim ranijim primerima, kao što je sličan program sproveden u Turskoj, kao i trogodišnji savetodavni programi za žene preduzetnike u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji - izjavio je predsednik EBRD za BiH Ijan Braun na prestavljanju programa u Banjoj Luci.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.